Kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiren önemli konulardan biri şüphesiz ki yıllık kira artış oranı. Bu oran, bir konut veya işyeri kiralarken ya da kiraya verirken her iki taraf için büyük önem arz eder. Çeşitli faktörlere bağlı olarak her yıl düzenlenen artış oranını yakından takip etmek ve belirli kurallara göre yeniden yapılandırmak gerekir. Bu aşamada alt ve üst limitleri doğru belirlemek ve sözleşme hukukuna aykırı olmayan ücretler sunmak için dijital gayrimenkul danışmanı kullanmak faydalı olabilir. Peki kira artış oranı nedir ve neye göre belirlenir?
Kira Artış Oranı Nedir?
Fizbot Bültene Kayıt Olun
Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!
Kira artış oranı her yıl enflasyona karşı koruma sağlamak için uygulanan yasal bir ücretlendirmedir. Genel olarak konut, işyeri, arsa ve benzeri mülk sahipleri varlıklarını belirli bir süre kiraya vermenin karşılığında ücret talep eder. Bu ücrete kira adı verilir ve kirayı etkileyen çeşitli faktörler vardır. Kira artış oranı ise, kira sözleşmesinin yenilenmesi ile birlikte uygulanan ve yıllık gelirleri dengelemeye yarayan yeni dönem bedeline ait güncellemedir. Kira artış oranını etkileyen pek çok farklı faktör bulunur, bunların doğru belirlenmesi ve yasal oranlar aralığında yeni bir tutar sunulması hukuk karşısında haksız duruma düşme riskini engeller. Bu nedenle genellikle ortalama fiyat hesabı yapan ve yeni dönemde çevredeki mülklere ait kira artış oranını takip eden gayrimenkul programları kullanılabilir.
Siz de gayrimenkul yazılımı kullanarak kira artışını yasal şekilde uygulamak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Kira Artış Oranı Neye Göre Belirlenir?
Kira artış oranı, farklı yasal düzenlemelere tabidir ve bu aşamada öncelikle kiralanan yerin konut mu yoksa işyeri mi olduğuna bakılır. Her iki durum farklı oranları kapsar, bu nedenle yıllık güncellenen bu oranları yakından takip etmek ve olası bir kiracı kaybına uğramamak için en ideal artışları sunmak gerekir. Kira artış oranı sözleşmenin yenilenmesiyle birlikte devreye girer ve önceki kiraya eklenir. Uygulanacak zam TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına göre belirlenir, aynı zamanda TÜFE’deki maksimum zam oranını aşmaması gerekir. Burada gayrimenkul programları kullanarak bölge standartlarını göz önünde bulundurmak ve rakip mülklerdeki bedelleri incelemek mülk sahibi açısından oldukça faydalıdır.
Konutlardaki fiyat artışı iki taraf arasında yapılan sözleşmede belirlenir ve önceki 12 aylık değişim oranı olan TÜFE’yi geçemez. İşyerlerinde de sözleşmede belirtilen oran kadar olur. Kira artışında doğru hesaplamaları yapmak önemlidir. Bunun için Fizbot’un arka planda otomatik çalışan emlak CRM teknolojisi kullanılabilir. Bu sayede çevredeki mülk endeksleri ve gelirleri gayrimenkul yazılımı üzerinden kıyaslanabilir.
Kira Artış Oranının Önemi
Mülk sahipleri yıllık oranlara ve kira sözleşmesinde bulunan özel maddelere göre kira artışı yapabilir, ancak burada haksız duruma düşmemek için yasal yükümlülüklere dikkat etmek gerekir. Çünkü kira artış oranını fazla veya gereğinden az belirlemek mülklerden alınan verimin düşmesine neden olur. Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı, gelişmiş hesaplama araçlarıyla en mantıklı oranların belirlenmesine yardımcı olur. Otomatik emlak CRM aracı, otomatik olarak kayıt tutar ve bölgedeki benzer mülklerle kıyaslama yapmanızı sağlar. Bu sayede en doğru verilere ulaşabilir, bölgesel kira artış oranını daha etkili şekilde belirleyebilirsiniz. Ayrıca Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı, bölgenin potansiyelini belirlemede ve gelecek getirilerini hesaplamada hız kazanmanızda etkilidir. Böylelikle en doğru yatırım araçlarında uzmanlaşmanıza ve müşterilerinize etkili bir hizmet vermenize katkıda bulunur.
Siz de dijital gayrimenkul danışmanı olarak doğru hesaplamalar yapmak ve güncel verileri analiz etmek isterseniz bize ulaşabilirsiniz!