İpotek Nedir, Türleri Nelerdir?

İpotek; herhangi bir borç karşılığında taşınmaz bir malın teminat olarak gösterilmesi ile konulur. Özellikle pek çok banka kredi vermeden önce teminat olarak ipotek hakkını kullanır ve bu durum gayrimenkul ticaretinde sıklıkla başvurulan bir uygulamadır. İpotekli taşınmazlar sayesinde, alacaklı tarafın hakkı olan parayı temin etmesi mümkün olur. İpotekli bir gayrimenkulün satışı ve kaldırılması konusunda ise öncelikle ipoteğin çeşidi ile özellikleri dikkate alınır. Bu aşamada gayrimenkul danışmanlarının ipotek türleri hakkında bilgi edinmesi ve gerekli uygulama adımlarına dair detayları öğrenmesi büyük önem arz eder.

İpotek Nedir?

İpotek kısaca gayrimenkule gelen haciz olarak tanımlanır. Bu uygulama sayesinde alacaklı borcunu para olarak temin edemediği zamanlarda taşınmaz üzerinden karşılayabilir. Bir nevi borçlu tarafın alacaklıya verdiği güvence olarak da ifade edilebilir. İpotek sistemi gayrimenkul ticaretinde sıklıkla kullanılan bir uygulamadır ve genellikle bir mülkü finanse etme amacına hizmet eder. Temelinde alacaklının borcunu alma hakkını koruyan ipotek sistemi günümüzde popüler bir yatırım aracı olarak devreye girer.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Dolayısıyla doğru ipotek çeşidinin belirlenmesi kişisel geliri artırmada ve doğru yatırım adımlarını atmada etkilidir. Bu nedenle her gayrimenkul danışmanının verimli çalışan gayrimenkul programları araçları ile güncel ipotek şartları hakkında bilgi edinmesi önemlidir. İpotekli mal satışı, bir taşınmaz üzerindeki mevcut ipoteğin kaldırılması gibi konularda müşterilere en kaliteli hizmeti vermek için dijital gayrimenkul danışmanı olarak çalışmanın büyük avantajları bulunur.

    İpotek Çeşitleri Nelerdir?

    İpotek teminat olarak gösterilen taşınmaz anlamına gelse de birden fazla şekilde ortaya çıkar. Var olan bir borç veya ileride oluşacak bir borç için ipotek konulabilir. Günümüzde kullanılan ipotek çeşitleri ise şunlardır:

    • Var olan bir borç için ipotek; halihazırda alınan bir borca karşılık olarak taşınmaza getirilen teminatı ifade eder.
    • İleride oluşacak bir borç için ipotek; henüz var olmayan bir borç karşılığında konudur. Genellikle yeni yatırım kararları ve kredi onaylamaları gibi durumlarda oluşacak planlı borç için verilen teminat güvencesidir.
    • Kanuni ipotek;  Medeni Kanun hükümleri gereğince alacaklı tarafın borcunu alamadığı durumlarda, alacağını kanıtlamasıyla birlikte gayrimenkule konulan ipotek türüdür.

    İpotek Nasıl Kaldırılır?

    Gayrimenkul yatırımı, geçmişten beri yoğun olarak tercih edilen, en güvenilir ve güçlü yatırım türlerinden biridir. Bu nedenle bu alana olan ilgi her geçen gün artmakta ve yeni kazanç imkanları ortaya çıkmaktadır. Bu aşamada alacaklıların borçlu taraftan para talep etme konusunda ilk başvurduğu güvenilir teminat çeşidi de yine gayrimenkullerdir. Kişisel finansmanı güvence altına almak için konulan ipotek, günümüzde gayrimenkuller üzerinden sıklıkla devreye girer. Herhangi bir şekilde borçlanma durumunda taşınmaza konulan ipoteğin kaldırılması için öncelikli gereklilik borcun tamamen ödenmesidir.

    Bu aşamada gayrimenkul danışmanı olarak kaliteli bir hizmet vermek için hem ipoteğin cinsi hem de aşamaları hakkında bilgi edinerek karşı tarafı gereklilikler konusunda uyarmanız gerekir. Var olan bir ipoteği kaldırmak için borcun ödenmesinden sonra gerekli işlemler Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurarak tamamlanır. Kanıtlayıcı belgeyle yapılan başvuruda borcun ödendiği teyit edilir ve taşınmaz üzerindeki ipotek kaldırılır. Dolayısıyla ipotek ülkemizde gayrimenkul yatırımı da dahil olmak üzere farklı portföy araçlarıyla birlikte kullanılabilir.

    Örnek vermek gerekirse; ev satın almak isteyen bir müşteriniz ipotekli konut yatırımını terch edebilir. Böyle bir durumda gayrimenkul değerlemesine ipotek borcu da eklendiğinden net hesaplama için gayrimenkul yazılımı kullanmanız gerekir. Bu tarz bir çalışma şekli ise gayrimenkul danışmanı olarak verdiğiniz hizmetin güvenilirliğini artırmanızı sağlar. Piyasadaki ilanların takibini yapma, gerektiğinde karşılaştırmalardan faydalanma, ilan detayları hakkında otomatik bilgilendirme alma gibi konularda gelişmiş araçlara sahip olan bir emlak CRM platformundan faydalanmanız en doğrusudur.

    Portföy yönetimini sizin için kolaylaştıran Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı, ipotekli ipoteksiz satışlarda her an elinizin altında bulunması gereken yeni nesil bir programdır. Bu yazılımın iş verimliliğini artıran araçları hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayarak bize ulaşabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir