Emlak Vergisi Nedir? Kimler Öder?

Ülkemizde arsa, konut, iş yeri veya arazi gibi taşınmaz tapu kaydı bulunan herkes emlak vergisi ödemek zorundadır. Gayrimenkulün rayiç bedeli ve yıllık olarak değişen oranlar üzerinden hesaplanan emlak vergisi, zamanında ödenmediğinde çeşitli yaptırımlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle hesaplanan verginin düzenli olarak her yıl ödenmesi gerekir. Peki emlak vergisi nedir, nasıl hesaplanır ve kim tarafından ödenir?

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi 1319 sayılı Vergi Kanununa göre; “Türkiye ülke sınırları içinde yer alan bina veya arsa mülkleri için ödenen vergi türü” şeklinde tanımlanır. Buna göre; üzerine herhangi bir taşınmaz tapusu olan herkesin yıllık olarak emlak vergisi ödemesi gerekir. Emlak vergisinde hesaplama çeşitli gayrimenkul programları kullanılarak yapılır ve ödeme oranı binanın türü ile bağlı bulunan büyükşehir belediyesi gibi faktörlere göre farklılık gösterir. 

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Ev, iş yeri veya arsa alma durumunda emlak vergisini ödeyebilmek için;

    • Nüfus cüzdan fotokopisi,
    • Yapı ruhsatı,
    • Emlak bildirim formu,
    • Yapı kullanım izni belge fotokopisi

    ile birlikte ilgili belediyeye başvurulması gerekir. Vergi başvurusu e-devlet üzerinden de aynı belgelerin dijital olarak doldurulmasıyla yapılabilir.

    Emlak Vergisi Kimler Tarafından Ödenir?

    Emlak vergisi, taşınmaz tapusunda ismi geçen kişi veya kişiler tarafından ödenmesi gereken bir vergi çeşididir. Bu verginin zamanında ödenmemesi hukuki veya maddi süreçlerin başlatılmasına neden olabilir, bu nedenle emlak vergisi takibi yapmak ve günü geldiğinde ödemeleri tamamlamak gerekir. Mülk sahibinin kendisi tarafından ödenen emlak vergisi, mülk sahibinin bulunmadığı durumlarda arsa veya yapının tahsis edildiği kişiler tarafından ödenir. 

    Ülkemizde sayısı oldukça fazla olan tapusuz gayrimenkullerde ise durum biraz daha farklıdır ve öncelikle noter huzurunda düzenlenen bir senet veya sözleşmenin imzalanması gerekir. Belgeye imza atılmasıyla birlikte vergi yükümlülüğü de başlar. Taşınmazın miras kalması durumunda da benzer işlemler uygulanır, eğer miras birden fazla kişiye kalmışsa ödeme bu kişiler arasında eşit olarak paylaştırılır. Vergi adımlarının daha kolay ve doğru şekilde takibini yapabilmek için dijital gayrimenkul danışmanı hizmetlerinden faydalanılabilir. 

    Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

    Emlak vergisi yıllık olarak alınır, ödeme ise iki taksitte yapılır. Vergi mükellefleri ödemelerini taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye başvurarak veya EFT yoluyla ilgili kuruma havale işlemi gerçekleştirerek yapabilirler. Ülkemizde bazı belediyeler kendi websiteleri üzerinden ödeme imkanı sunar, bazıları da e-devlet ödemelerini kabul eder. Bu nedenle bu tip ödemelerin geçerli olduğu bölgelerde ödemeler online olarak da yapılabilir. Düzenli olarak yılda iki kez ödenen emlak vergisinde ilk taksit genellikle mayıs ayında alınır, ikinci taksit ise kasım ayında ödenir. Ödeme tarihleri, oranları ve konut rayiç bedeli yıldan yıla değiştiği için ödenen vergi tutarı da her yıl farklılaşır. Zamanında ödenmeyen emlak vergilerinde cezalı ödeme sistemi uygulanır, bu nedenle ödemelerin günü geldiğinde yapılmış olması gerekir.

    En güncel vergi oranlarından haberdar olmak ve doğru ödeme hesabını yapabilmek, konut sahipleri için olduğu kadar emlak danışmanları için de fazlasıyla önemlidir. Bu şekilde konut satış ve kira bedeli gibi konularda karşı tarafın en iyi şekilde bilgilendirilmesi sağlanır, potansiyel alıcılara daha çabuk ulaşılır. Vergi hesabını yapabilmek konut ticaretinde önemli bir konudur ve yıllık olarak değişkenlik gösteren vergi ücretleri gelişmiş araçlar kullanan bir gayrimenkul yazılımı ile hesaplanabilir. 

    Sahip olduğu emlak CRM platformu ile ilan ve müşteri eşleştirmesini otomatik olarak yaparken, piyasadaki gelişmeleri yakından takip etmenizi sağlayan Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı; kapsamlı ve yeni nesil bir danışman olmanıza katkı sağlar. 

    Siz de bu gelişmiş dünyanın bir parçası olmak isterseniz, buraya tıklayarak daha fazla bilgi alabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir