Yeni Emlak Yasası Neleri Kapsıyor?

Belirli dönemlerde değişikliğe uğrayan emlak yasası, gayrimenkul sektöründe hizmet veren herkesi yakından ilgilendirir. Yapılan çalışmalarla gayrimenkul ticaretine getirilen düzenlemeler, sektörün iyileştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca gayrimenkul danışmanları için de yeni fırsatlar doğurur. Ülkemizde 2021 yılından beri yürürlükte olan emlak yasası sektörde ciddi anlamda fark yarattı ve sahte emlakçıların piyasadan silinmesini sağladı. Böylece mesleki yeterliliği olan herkes koruma altına girmiş oldu. Peki emlak yasası hakkında bilinmesi gereken diğer detaylar neler?

Yürürlükteki Emlak Yasası Nedir?

Ülkemizde “Emlakçılık Kanunu” olarak bilinen taslak metin ilk olarak 2017 yılında yayınlandı ve bu süreçten sonra sektörde ciddi iyileşmeler gözlemlendi. Bu yönetmelik kapsamında alınan kararlar; yetki belgesi verilmesi ve yenilenmesine ilişkin esaslar, taşınmaz ticaretinde aracı olanların mesleki faaliyetleri, işletme yükümlülükleri ve bakanlıkların gayrimenkul ticaretindeki sorumlulukları gibi detaylar barındırıyordu. Sektör faaliyetlerini doğrudan etkileyen bu yönetmelik 2018 yılında değişikliğe uğradı ve yeni yönetmelik emlak sektöründe daha farklı düzenlemeler yapılmasını gerektirdi.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Günümüzde hala geçerliliğini koruyan bu yasa kapsamında sektörel faaliyet gösteren herkese “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi” bulundurma şartı getirildi. Çıkan yasa ile gayrimenkul danışmanları, emlakçılar ve işletmeler 31 Mart 2021 tarihine kadar yetki belgesi almak durumunda kaldı. Bu şekilde sahte ve dolandırıcı kişilerin sektörden uzaklaştırılması, alanında uzman olanların mesleği sürdürmesi sağlandı. Ek olarak mesleği uygulayanların lise mezunu olması ve staj yapması da yasayla gelen diğer yükümlülüklerdendi. Temel olarak bu sistem ile emlakçılık sektörünün daha profesyonel, kalifiye ve uzman kişilerle sürdürülmesi sağlandı. 

    Yasada bahsi geçen bir diğer karar ise gayrimenkul danışmanlarına ödenen hizmet bedeline açıklık getirdi ve bu şekilde kiralama, satın alma gibi ticari faaliyetlerde emlak danışmanlarına ödenmesi gereken komisyon oranlarının yasayla sabitlenmesi sağlandı. Buna göre emlak danışmanları satışı tamamlanan konutlardan, konut bedelinin en fazla %4’üne karşılık gelen bir komisyon ücreti talep edebilir. Bu ödeme ise alıcı ve satıcı arasında ortak olarak pay edilebildiği gibi, doğrudan iki taraf arasında yapılan bir sözleşmeyle de belirlenebilir. Özetle, bütün bu çalışmaların ve yasa değişikliklerinin genel olarak emlak danışmanları haklarının korunmasına yardımcı olduğu söylenebilir.

    Emlak Yasası ile Gayrimenkul Ticaretinde Yeni Dönem!

    Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren emlak yasası, gayrimenkul danışmanlarının verdiği hizmet standartlarını yakından etkiler. Bu nedenle her danışmanın kendi sahasındaki mevzuatlar değişikliklerinden haberdar olması son derece önemlidir. Aksi halde şartları yerine getirmemeye bağlı olarak mesleki ayrıcalıkları kaybetme veya idari para cezasına çarptırılma gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle kendi alanında uzman bir danışman olmadan önce güncel gelişmeleri yakından takip etmeniz gerekir.

    Bu aşamada size hız kazandıran ve piyasa değişikliklerine hızlı yanıt vermenizi sağlayan bir gayrimenkul yazılımı edinerek işlerini bir hayli kolaylaştırabilirsiniz. Piyasa kontrolü, benzer ilan karşılaştırmaları ve otomatik takip araçları ile çalışmalarınıza premium bir kalite getiren Fizbot, dijital gayrimenkul danışmanı olma yolundaki temel yardımcınız olabilir. Sadece birkaç tıkla yaptığınız ayarları hafızasına atan bu güçlü emlak CRM yazılımı, müşteri yönetiminden güncel emlak yasası takibine kadar ihtiyacınız olan her şeye rahatlıkla ulaşmanızı sağlar. Farklı platformlarda paylaşılan ilanları tek bir arayüzden yönetirken, gelişmiş reklam ve paylaşım araçlarını da ayağınıza getirir. Ayrıca sahip olduğunuz farklı cihazlarla mükemmel uyumlulukla çalışır ve her an her yerde kullanabileceğiniz yeni nesil bir gayrimenkul danışmanı yazılımı haline gelir.

    Siz de yenilenen dünyada güncel gelişmelerden anında haberdar olmak ve güçlü gayrimenkul programları kullanarak hizmet kalitenizi artırmak isterseniz, Fizbot yazılımı ile tanışmak için buraya tıklayabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir