Türkiye’de Nasıl Emlakçı Olunur?

Gayrimenkul sektörü, her dönemin en yüksek karlı yatırım araçlarını sunduğundan talebin aynı oranda yüksek olduğu bir sektördür. Bu nedenle geleceğin meslekleri arasında da sıklıkla kendine yer edilen emlakçılık her geçen gün daha popüler hale gelmektedir. Bu durumda emlakçı, yani gayrimenkul danışmanı olmak için yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülükler bulunur. Türkiye’de emlak danışmanı olarak mesleği arz etmeyi düşünüyorsanız öncesinde rehber niteliğinde bu yazıdan faydalanabilirsiniz!

Kimler Gayrimenkul Danışmanı Olabilir?

Ülkemizde emlak sektöründe çalışabilmek için adaylarda belirli şartlar aranır. Buna göre;

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    • En az ilkokul mezunu olan,
    • 18 yaşından büyük olan,
    • Mesleki yeterlilik belgesi bulunduran 

    herkes emlakçılık yapabilir. Ancak her ne kadar herhangi bir okul okuma zorunluluğu olmasa da çeşitli eğitimlere katılarak sertifika almak, üniversitelerin işletme ve iktisat gibi bölümlerinden veya 2 yıllık emlak yönetimi bölümünden mezun olmak mesleki açıdan büyük avantaj sağlar. Bu adaylar meslek hayatlarına daha iyi bir pozisyondan başlayarak ara basamakları daha hızlı atlayabilir. Ayrıca alanda yetkinlik sahibi olmaya yardımcı olan bir gayrimenkul yazılımı kullanmak da sektörel açıdan fayda sağlar.

    Güncel araştırmalara göre Türkiye’deki gayrimenkul sektörünü son 1 yıllık dönemde %26,9 oranında büyümüş durumdadır. Bu oran ülkemizdeki emlakçılık faaliyetlerine olan ilginin her geçen gün arttığını ve zaten aktif olan rekabet piyasasının daha yoğun hale geldiğini göstermektedir. Bu nedenle Türkiye’de alanında uzman bir danışman olarak hizmet vermek isteyen herkesin öncelikle işini geliştirmeye yardımcı gayrimenkul programları hakkında bilgi edinmesi gerekir. Bu programlar hem piyasa analizi hem de müşteri yönetimi gibi iş yüklerini hafifletmede oldukça etkilidir. 

    Nasıl Emlak Danışmanı Olunur?

    Emlakçılık mesleğini yapabilmek için en temel şart mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaktır. Bu belge ise zorunlu kursların tamamlanması ve 6 aylık bir staj dönemi sonrası başarılı olan adayların alabildiği bir belgedir. Yetki belgesi en temelinde konut ticaretinde hizmet verme iznine sahip olmayı sağlar, dolayısıyla bu belge olmadan verilen hizmet hukuken suç teşkil eder.

    Yetki belgesi almak için:

    • Oda kayıt belgesi,
    • Vergi levhası, 
    • Diploma,
    • Eğitim Sertifikası,
    • Adli sicil kaydı,
    • İmza sirküleri

    gibi belgelerle İl Ticaret Odalarına veya Ticaret Sicil Müdürlüklerine başvuruda bulunulur. Onaylanan başvuru sonucu alınan belge 5 yıl mesleği icra etme hakkı sunar ve bireyin kendi ofisini açması veya başka bir emlak ofisinde danışman olarak çalışması mümkün olur.

    Emlak Danışmanında Bulunması Gereken Özellikler

    Hiçbir zaman eskimeyen bir meslek olan emlak danışmanlığı, uygulaması ve uzmanlaşması oldukça zor bir alandır. Hem müşteri ihtiyaçlarını karşılamak hem de en yüksek karı hedeflemek emlak danışmanlarının birden fazla alanda uzmanlaşmasını gerektirir. Bir yandan kaliteli ve çağa uygun bir hizmet vermek, diğer yandan sorunlara kısa sürede çözüm üretmek fazlasıyla önemlidir. Dolayısıyla günümüzde danışmanlar için birden fazla araç ile piyasa etkileşimini ve müşteri memnuniyetini artıran emlak CRM platformlarına dahil olmak temel gereksinim haline gelmiştir.

    Bütün bunlarla birlikte iletişim becerisi, disiplin, çözüm odaklı yaklaşım, müşteri ihtiyaçlarını anlama, doğru analiz yapma, analitik düşünebilme ve sorumluluk sahibi olma gibi özellikler de bir danışmanı öne çıkaran becerilerdir. Bu nedenle temel mesleki şartları sağlayan herkes gayrimenkul danışmanı olarak çalışmaya hak kazansa da her emlakçı iyi bir performans sergilemeyebilir. Bu durumda, modern teknikleri adapte etmenize ve becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olan yeni nesil gayrimenkul danışmanı yazılımı Fizbot’tan destek alabilirsiniz.

    Detaylı analiz ve hesaplama araçları ile öne çıkan Fizbot, kapsamlı bir dijital gayrimenkul danışmanı olmanızı sağlar. Sektörel ihtiyaçları daha iyi anlayarak ve buna uygun gelecek öngörülerinde bulunmanıza yardımcı olan Fizbot hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz!

    Türkiye’de Nasıl Emlakçı Olunur?” te bir düşünce

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir