Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik Nedir?

Taşınmaz ticaretine dair usul ve esasları düzenleme amacıyla hazırlanan taşınmaz ticareti yetki belgesi değişiklik yönetmeliği, gayrimenkul faaliyetlerinin gerekli şekilde devamlılığını sağlamak için hazırlanmıştır. Bu anlamda 16.04.2021 tarihli ve 31456 sayılı yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, gayrimenkul sektöründe ticari faaliyet gösteren herkesi ilgilendirir. Emlak ofisleri ve çalışanlar için yetki belgesi almak, yenilemek ve çeşitli muafiyetlerden faydalanmak adına yapılması gerekenlerin tümü yönetmeliğe ilişkin kararlar kapsamında uygulanır.

Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Kapsamı Nedir?

Gayrimenkul ticareti yapmak isteyen kişilerin çeşitli şartları sağlayarak yetki belgesi alması gerekir. Yetki belgesinin temel amacı, emlak sektörünün alanında uzman kişiler tarafından sürdürülmesi ve böylece oluşabilecek gayrimenkul ticareti esaslı sorunların giderilmesidir. Bu nedenle düzenli olarak yenilenen yönetmelik, yetki belgesi alımından muaf olma durumuna kadar pek çok bilgiyi kapsar. Ek olarak emlak sektöründeki ilgili hükümlerin uygulanmasına ilişkin tereddütlerin giderilmesi ve gereken durumlarda cezai yaptırımların uygulanması da yönetmelik kapsamına girer.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Yayımlanan yönetmeliğe göre; taşınmaz alım, satım veya kiralama işlemlerine aracılık eden, gerçek ya da tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkarlar mesleki faaliyetlerini sürdürebilmek için yetki belgesi bulundurmak zorundadır. Yetki belgelerinin verilmesi, yenilenmesi, iptal edilmesi veya askıya alınması gibi hususların tümü taşınmaz ticareti yönetmeliği kapsamına girer. Buna göre; taşınmaz ticareti faaliyetlerinde bulunan işletmelerde ve danışmanlarda aranan şartlar, faaliyetlere ilişkin yükümlülükler, ilgili kurumların yetki ve sorumlulukları yine yönetmelik kapsamındadır.

    Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Alma Şartları

    Taşınmaz ticareti yetki belgesi alma zorunluluğu emlak piyasasının daha verimli şekilde gelişmesini sağlar, alıcı ile satıcı arasındaki sürecin sağlıklı işlemesine yardımcı olur. Bu nedenle gayrimenkul ticaretine aracılık yapan her gayrimenkul danışmanının ve emlak işletmesinin yetki belgesi alması gerekir. Yetki belgesi gerektiren fiziki veya dijital gayrimenkul danışmanı hizmetleri ise doğrudan taşınmaz ticareti alım satım ve kiralama aracılığından çok daha fazlasını kapsar. Bir gayrimenkule ait devir borçlarını ve bedellerini tahsil etmek, gerekli inceleme ve raporlamaları gerçekleştirmek, rayiç kira ve satış bedeli araştırmak, vergi borcu sorgulamak, tapu kadastro gibi kurumlardan bilgi veya belge temin etmek ile bu hususlardaki süreçleri yakından takip etmek gayrimenkul danışmanlığı hizmetlerindendir ve yetki belgesi bulundurmayı gerektirir.

    Yetki belgesi almaya dair mevcut yönetmelikte yapılan değişiklikler ise şu şekildedir:

    • Yapılan revizeye göre, sorumlu emlak danışmanlarının “ilköğretim” mezunu olması gerekir. Buradaki ilköğretim 4 yıllık ilkokul ile 4 yıllık ortaokul eğitimini kapsar.
    • 14.10.2020 tarihi itibariyle yetki belgesi bulunduran temsilcilerde ise ilköğretim şartı aranmaz.
    • Yetki belgesi bulundurup bulundurmadığına bakılmaksızın gayrimenkul faaliyetleri gösteren herkesin 100 saatlik sertifika eğitimine katılması zorunludur. Bu sertifikanın üniversite veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olması gerekir. Eğitim zorunluluğunu yerine getirmeyen işletmelerin ve kişilerin yetki belgesi iptal edilir.
    • Başvuru tarihinden önceki 5 yıl içinde lise ve lise üstü mezunlar için 6 ay, bunun dışındaki durumlar için 12 aylık bir mesleki deneyim yükümlülüğü bulunur. Ancak 14.10.2020 itibariyle resmi olarak danışmanlık faaliyetinde bulunanlar 31.07.2021 tarihine kadar başvuruda bulunurlarsa bu deneyim şartı aranmayacaktır. Bu tarihten sonra muafiyet sona ereceği için yeni başvuruların tamamı deneyim şartına tabi tutulacaktır.

    Ülkemizde 5 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe giren Taşınmaz Ticaret Bilgi Sistemi (TTBS), gerekli şartları sağlayanların yetki belgesi alabileceği bir portaldır. E-devlet şifresi ile giriş yaptığınız bu adres üzerinden başvuru adımlarını tamamladıktan sonra 5 yıl geçerliliği olan yetki belgenizi alabilirsiniz. Yenileme ve değişiklik için yine aynı adresten faydalanarak şartları sağlamanız gerekir.

    Piyasadaki güncel gelişmeleri yakından takip etmek ve kendi alanınızın en iyisi olmak için hem emlak CRM platformu olarak hem de kişisel gayrimenkul danışmanı yazılımı olarak Fizbot’un üstün nitelikli araçlarından faydalanabilirsiniz. Etkili bir gayrimenkul yazılımı kapsamında elde edeceğiniz emlak değerleme, fiyat takip etme, otomatik ilan paylaşma ve alıcı eşleştirme gibi özellikler ile saha içi çalışmalarınıza verimlilik getirebilirsiniz.

    Emlak yönetmelik şartlarını yerine getirirken gayrimenkul programları ayrıcalığını yaşamak ve Fizbot’un gelişmiş özellikleriyle tanışmak için bize buradan ulaşabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir