Taşınmaz Ticareti Sertifikası Nedir?

İşletmelerin ve gayrimenkul danışmanlarının mesleklerini sürdürebilmek için çeşitli şartları sağlaması gerekir. Bu şartların başında da taşınmaz ticaret yetki belgesi veya sertifikası olarak adlandırılan belgeyi edinme zorunluluğu gelir. Emlakçılık sektörünü düzenleyen ve yayınlanan ilanların kontrolünü sağlayan taşınmaz sertifikası, gayrimenkul danışmanlarının mesleği yapmaya hakkı olduğunu gösterir. Gayrimenkul çalışmalarına devam etmek için her danışmanın ve emlak şirketinin bu zorunlu belgeyi edinmesi gerekir. Aksi halde cezai yaptırımlar uygulanır. Yazımızda gayrimenkul danışmanlarını yakından ilgilendiren taşınmaz ticareti sertifikası hakkında merak edilen bilgileri derledik.

Taşınmaz Ticaret Sertifikası Nedir?

Taşınmaz ticaret sertifikası, emlak danışmanları ve şirketlerinin faaliyetlerini sürdürmek için almakla yükümlü olduğu bir belge türüdür. Bu belgeye sahip olmayan şahıs ve şirketler alım, satım, devir ve kira gibi saha çalışmalarını sürdüremezler. Belgesiz faaliyet gösterenler için ise idari para cezası uygulanır ve şirket etkinlikleri sonlandırılır. Bu nedenle her gayrimenkul danışmanının saha çalışmalarına devam etmek için taşınmaz ticareti yetkisine sahip olması gerekir.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Ticaret sertifikası, en temelinde konut ve gayrimenkul ticareti yapma konusundaki yetkinliği belirtir ve sektörün sahte işletmelerden korunmasını sağlar. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren bu karar, danışmanların çeşitli eğitimler sonucu yetkilendirilmesine yardımcı olur. 100 saatlik bir eğitim programının ardından verilen taşınmaz ticareti sertifikası, bir dijital gayrimenkul danışmanı olarak ilan girmenize olanak tanır. Böylece çevrimiçi ve fiziki işlemlerde herhangi bir sorunla karşılaşmadan mesleği devam ettirmenizi sağlar. Emlak danışmanı olmanın birincil şartı olarak yetki belgesi bulundurmanız veya mevcut belgenizi zamanında yenilemeniz gerekir. Diğer türlü sürdürülen ticari gayrimenkul işlemlerinde cezai yaptırımlarla karşılaşma riski bulunur. 

    Taşınmaz Ticaret Sertifikası Nasıl Alınır?

    Taşınmaz yetki belgesi, gayrimenkul sektörünü dolandırıcılık ve sahtekarlıktan koruyarak hem müşteri hem de danışman açısından daha verimli bir ortamın kurulmasını sağlar. İlgili şartları yerine getirmeyen kişiler online ilan sitelerinde ilan paylaşımından fiziksel faaliyetlere kadar herhangi bir şekilde ticari işlem gerçekleştiremez. Faaliyetleri tespit edilen kişiler çeşitli yaptırımlarla karşılaşır, bu durum ise kazancı ve işletme geleceğini olumsuz şekilde etkiler.

    Ticaret sertifikası, TTBS (Taşınmaz Ticaret Bilgi Sistemi) üzerinden yaptığınız başvuru ile elde edebileceğiniz zorunlu bir belgedir. Bir kez aldıktan sonra 5 yıl geçerliliği olan bu belgeyi süresi geldiğinde yenilemeniz gerekir. 

    Belge sahibi olmak için tamamlamanız gereken şartlar;

    • Meslek odasına kayıtlı,
    • Gelir vergi mükellefi,
    • En az lise mezunu,
    • 18 yaşını doldurmuş,
    • Konkordato (iflas anlaşması) ilan etmemiş,
    • Kasten bir suç nedeniyle 5 yıldan fazla hüküm giymemiş,
    • Ticari faaliyetleri herhangi bir suçtan ötürü durdurulmamış,
    • Gerekli kurumlar tarafından verilen sertifika eğitimlerini başarıyla tamamlamış

    şeklinde sıralanır.

    Alanında tanınan ve önde gelen bir gayrimenkul danışmanı olabilmek için öncelikle sizden istenen şartları yerine getirmeniz gerekir. Sonrasında saha çalışmalarını gerektiği gibi devam ettierebilir ve işletmenizi büyütebilirsiniz. Bu aşamada faydalanmanız gereken ise dijital görünürlüğünüzü yakından etkileyen emlak CRM yazılımlarıdır. Dinamik ve sürekli gelişen emlak sektöründe yeni ilanları takip ederek hedef kitleye doğru önerilerle gelmek her danışmanın hayalidir. Doğru gayrimenkul programları tercih ettiğiniz zaman bu hayali gerçekleştirerek sahada büyüme şansınız olur.

    Alanınızda fark yaratmanızı sağlayan Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı sektörel anlamda en doğru kararları vermenize yardımcı olur. Her an hızlı ve etkili şekilde çalışan bu dijital danışman, elinizin altında tek tıkla erişebileceğiniz zengin bir veritabanının bulunmasını sağlar. Böylece bölge analizi yapmayı ve ilan takibini fazlasıyla kolaylaştırır, ayrıca müşteri yönetimi konusunda uzmanlaşmanıza katkıda bulunur.

    Mesleki yükümlülükleri gerektiği gibi tamamladıktan sonra Fizbot gayrimenkul yazılımı ile tanışarak alanın lider isimleri arasında yer alabilirsiniz. Detaylı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir