Tapu Harcı Nedir ve Tapu Harcı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul alım-satımı ile ilgilenen herkesin planda olmayan giderleri göz önünde bulundurması önem taşır. Bu noktada, taşınmaz işlemlerinde tarafların ödemekle yükümlü olduğu bir hizmet bedeli mevcuttur. Tapu harcı olarak geçen hizmet bedelinin ödenmemesi ise işlemlerin tamamlanmasını engeller ve cezai işlem uygulanmasına kadar varan ciddi sorunlara neden olabilir. Peki tapu harcı nedir ve nasıl hesaplanır?

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı, temel olarak gayrimenkul alım satımında ödenen bir hizmet bedelidir. Tapu işlemlerinin tamamlanabilmesi için belirli bir harç bedelinin ödenmesi gerekir. Bu bedel hem alıcı, hem de satıcı tarafından ödenir ve toplam satışın %4’üne denk gelir. Ülkemizde 1 Ocak 2020 tarihinden beri her iki tarafın da %2 oranında harç bedeli ödemesi gerekmektedir. Taşınmaz işlemlerinde istenen bu harcı ödememek veya az ödemek için kimi taraflar gayrimenkul satış bedelini daha az göstermeye yönelmektedir. Fakat bu durum cezai bir suçtur ve tespit edilmesi halinde her iki tarafın da ceza almasına neden olur. Bu gibi durumlardan kaçınmak için gayrimenkul sektöründeki güncel gelişmeleri takip etmek veya bunları sizin adınıza takip eden gayrimenkul programları kullanmak önemlidir.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Bir dijital gayrimenkul danışmanı olan Fizbot; size gayrimenkul alım-satımında ihtiyacınız olan hızlı ve kolay araçlar sunar. Emlak sektörüne özel tasarlanan bu gayrimenkul yazılımı, akıllı veritabanı ile binlerce ilanı takip etmenizi, piyasa değerlerini ölçmenizi, doğru zamanda en doğru hesaplamalar yapmanızı va sektörde fark yaratmanızı sağlar. Siz de bu güçlü ve özel yazılım ile dijital gayrimenkul dünyasına adım atabilir, piyasa koşullarını daha doğru bir şekilde değerlendirmeye başlayabilirsiniz!

    Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

    %4 olan tapu harcı alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödediği bir hizmet bedelidir. Bir gayrimenkul satışı gerçekleştiğinde her iki tarafın da satış bedelinin %2’si olan kısmı harç bedeli olarak ödemesi gerekir. Örneğin; satış bedeli 500 bin TL olarak beyan edilen bir taşınmaz için ödenmesi gereken toplam harç bedeli %4 oranı üzerinden 20 bin TL olarak hesaplanır. Bu bedel her iki taraftan 10 biner TL olarak alınır. Kimi durumlarda satıcı harç bedelinin tamamını alıcının ödemesini talep edebilir ve bu durumda taraflar arasında bir anlaşma imzalanması gerekir. Buna göre, sözleşme şartlarını kabul eden alıcı 500 bin TL’ye satışı yapılan bir gayrimenkul için toplam harç bedeli olan 20 bin TL’lik ücreti tek başına öder.

    Tapu Harcı Nasıl Ödenir?

    Tapu harç bedeli vergi dairesine başvurarak ödenir ve bu işlem karşılığında makbuz kesilir. Ek olarak alıcı tarafın tapu döner sermaye harcını da ödemesi gerekir. 2022 yılı içinde alıcının tapu işlemlerinde ödemesi gereken döner sermaye hizmet bedeli 233 TL ve ilave hizmet bedeli 32 TL olmak üzere toplamda 265 TL’dir. Bu ödemeler, günümüz teknolojik gelişmeleri sayesinde dijital platformlardan da gerçekleştirilebilmektedir. İnternet üzerinden tamamlanan harç ödemeleri hem hız kazandırır, hem de herhangi bir sorun teşkil etmez. Ek olarak tahsil yetkisi bulunan kamu kuruluşları ile bankalar da tapu harç bedeli ödemelerinde tercih edilebilir.

    Taşınmaz alım-satımında en ideal fiyatları yakalamak ve fırsatları kaçırmamak için hız önemlidir. Bu anlamda potansiyeli yüksek gayrimenkulleri takip eden, akıllı ve otomatik hatırlatıcılar oluşturan, sınırsız arama tarihçesine sahip olan Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı ile kendi alanınızda en iyisi olabilirsiniz. Değişken piyasa etmenlerini izlemek, güncellenen oranlardan zamanında haberdar olmak ve müşteri gereksinimlerini en iyi şekilde karşılamak için Fizbot emlak CRM yazılımını kullanmak isterseniz bizimle iletişim kurabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir