Net m2 ve Brüt m2 Nedir?

Özellikle yeni konut arayanların sıklıkla karşılaştığı kavramlardan olan metrekare, gayrimenkul değerini doğrudan etkiler. Bu aşamada kullanılan net ve brüt metrekare tanımları ise birbirinden farklı anlamlara karşılık gelir. Müşterilere doğru ifadeler kullanarak gayrimenkul önerilerinde bulunmak için hem emlak sahasındaki terimlere aşina olmak hem de bu terimlerin konut değerlemesini nasıl etkilediğini anlamak gerekir. 

Net ve Brüt Metrekare Ne Anlama Gelir?

Her gayrimenkul danışmanının işlerini büyütmek ve müşteri memnuniyetini artırmak için kendi sahasındaki gelişmelerden haberdar olması gerekir. Dijital gelişmeler, yeni nesil gayrimenkul programları ve teknolojik araçlar bütün süreci sizler için hızlandırarak kolay hale getirir. Bu tür yenilikçi gelişmeler daha geniş bir kitleye daha etkili şekilde ulaşmanızı sağlasa da sonuçta alanınızda fark yaratan şey temel ifadeleri öğrenmek ve müşteri ihtiyacını iyi belirlemektir. Bu nedenle gayrimenkul sektöründeki belki de en temel terim olarak değerlendirilebilecek net metrekare ile brüt metrekare ifadelerini kavramanız son derece önemlidir.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Brüt metrekare, yapının içindeki her şeyin alana dahil edildiği bir ölçüdür. Buna yapıdaki yangın merdivenleri, asansör boşlukları ve sosyal alanlar gibi konutla ilgili olmayan pek çok alan da dahildir. Kesintisi yapılmamış metrekare hesabı olarak bilinen brüt metrekarede yaşam alanına girmeyen pek çok mekan hesaplamaya eklenir. Genellikle gayrimenkul ofisleri ve tanıtım şirketleri brüt metrekare ölçüsünü paylaşmayı tercih etse de bu tip yanlış bilgilendirmeler, müşterilerin mekanı ziyaret ettiği zaman hayal kırıklığı yaşamasıyla sonuçlanabilir.

    Net metrekare, bir konutun duvarlar içinde kalacak şekilde ölçülen alanıdır ve kullanılabilir alanı ifade eder. Alıcının esas olarak ilgilendiği değer de net metrekare değeridir, çünkü bu ifade konut içindeki duvarlar arasında kalan faydalı alanı tanımlar. Gayrimenkulün toplam alanı müşteri yaşamı açısından pek bir şey ifade etmezken net metrekare doğrudan yaşam alanını ilgilendirir ve bu nedenle alıcılar öncelikle verimli alan ölçüsünü öğrenmek ister. Bu tip bilgiler mobilya seçiminden dekorasyona kadar müşteri yaşamını doğrudan etkiler.

    Net ve Brüt Metrekare Satışları Nasıl Etkiler?

    Bir gayrimenkul danışmanı olarak doğru gayrimenkulleri doğru müşterilerle eşleştirebilmeniz gerekir. Doğru gayrimenkul seçimi ise tamamen müşteri kriterlerine bağlıdır. Bu aşamada metrekare en temel kavramlardandır çünkü müşteriler yaşam alanlarını buna göre belirler. Dolayısıyla hesaplamaya asansör ve kat koridoru gibi alanların dahil edildiği brüt metrekare bilgisi müşteri açısından faydalı değildir. Hatta mekanın olduğundan büyük sanılmasına neden olduğundan satışları da olumsuz yönde etkiler. 

    Müşterilerin evin gerçek halini gördüğünde hayal kırıklığına uğramaması için konut seçiminin ve tanıtımının doğru şekilde yapılması gerekir. Bu anlamda kullandığınız dijital gayrimenkul danışmanı programları, hedef kitle için en uygun taşınmazı belirlemenizi kolaylaştırır. Müşterinin hayalindeki konutu kısa sürede bulması içinse gayrimenkulle ilgili verilerin açıkça paylaşılması önemlidir. Bu şekilde müşteri-danışman arasında güven ortamı sağlanır ve her iki tarafın memnun kaldığı bir satış süreci başlatılır.

    Siz de alanınızdaki son gelişmelerden haberdar olmak ve otomatik ilan takibi yaparak müşteri memnuniyetini artırmak için yeni nesil bir gayrimenkul danışmanı yazılımı olan Fizbot ile tanışabilirsiniz. Müşteri memnuniyetini artırmanızı sağlayan Fizbot emlak CRM platformu sayesinde güncel ilanlardaki metrekare ve fiyat gibi çeşitli değerleri karşılaştırabilir; en iyi gayrimenkulü en kısa sürede sunabilirsiniz. Zengin veritabanı ve gelişmiş araçları ile satışları katlamanızı sağlayan Fizbot sayesinde, bölgenizdeki uzman danışman haline gelebilirsiniz.

    Ev satın alma ve kiralama sürecini çok daha kontrollü şekilde yönetmenizi sağlayan Fizbot gayrimenkul yazılımı için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir