Metrekare Birim Fiyatı Nedir?

Her yıl bir önceki yıla göre artan işçilik ve malzeme fiyatları, gayrimenkul satışında sıklıkla karşılaşılan metrekare birim fiyatını da etkilemekte. Gayrimenkul her dönemin en güvenilir yatırım araçlarından olduğundan piyasadaki bu fiyat değişiklikleri geniş bir kitle tarafından takip ediliyor. Bu nedenle özellikle emlak danışmanlarının konuyla ilgili yetkinlik kazanarak doğru fiyatlamalar yapması son derece önemli hale gelmiş durumda. Bu yazımızda gayrimenkul danışmanı olarak uzmanlıklarınıza bir yenisini eklemek adına öğrenmeniz gereken metrekare birim fiyatı hakkında merak edilenleri açıkladık.

Birim Metrekare Fiyatı Nedir?

Konut yatırımında en önemli kriterlerden olan metrekare birim fiyatı, yapının maliyetini ve satış fiyatını doğrudan etkileyen bir kavram. Özetle açıklamak gerekirse; metrekare birim fiyatı gayrimenkulün yapım aşamasında metrekare başına düşen maliyet değeridir. Her yapı malzeme, ince iş ve işçilik gibi giderler bakımından bir diğerinden farklı olduğundan metrekare üzerinden hesaplanan fiyatlar doğru bir karşılaştırma yapmak adına faydalıdır. Bu aşamada devreye giren gayrimenkul programları, konut maliyetlerinin daha net bir şekilde hesaplanmasını sağlar ve hem alıcı hem de müteahhit bakımından en avantajlı yatırım fırsatlarını belirlemede kullanılır. Bu nedenle gayrimenkul yatırımında birim metrekare fiyatından sıklıkla yararlanılır.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Birim Metrekare Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

    İnşaat maliyetinde kullanılan malzemeler, işçilik için harcanan giderler, alınan hizmet veya mallar bütün olarak hesaplanır. Bu hesaplamanın birim fiyat cinsinden değerlendirilmesi ise metrekare için harcanan giderin tespit edilmesini sağlar. Yapılan konutlar bu birim fiyat üzerinden değerlendirilerek satışa çıkarılır, bu da alıcılar için metrekare fiyatındaki gelişmeleri yakından takip etmeyi gerektirir.

    Ek olarak metrekare birim fiyatında harcanan fiziki giderlerin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına ait giderler de söz konusudur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her yıl güncellenen yapı maliyet fiyatları hakkında genel bir bilgilendirme yayınlar. Buna göre; betonarme, çelik, gecekondu, yığma kapsamındaki yapılar için farklı maliyetler çıkarılır. Ayrıca okul, hastane, konut veya lüks konut gibi yapılara yönelik fiyat ayrımları da detaylı şekilde belirlenir. Bunlara eklenen diğer giderler ise şu şekildedir:

    • Kaba inşaat giderleri (beton kalıp, tuğla, çimento, demir)
    • Çatı konstrüksiyon ve kaplaması
    • İç ve dış sıva
    • Kapı pencere
    • Zemin döşemesi
    • Islak zemin
    • Elektrik ve su tesisatı
    • Isı tesisatı
    • Demir işleri
    • Boya badana
    • Çevre düzenlemesi

    Metrekare Birim Fiyatının Önemi

    Metrekare birim fiyatı oldukça değişkendir ve yaklaşık olarak hesaplanır, bu sayede hem yatırımcının hem de inşaat şirketinin konut satışı için en uygun fiyatları belirlemesi sağlanır. Yapı maliyetindeki giderler yapının özellikleriyle yakından ilgili olduğu için metrekare fiyatı hesaplarken dijital gayrimenkul yazılımı programları kullanmak fazlasıyla avantajlıdır. Daha net bir gider belirlemesi için kullanılan bu tip programlar, aynı zamanda gayrimenkul danışmanı olarak size de pek çok açıdan fayda sağlar.

    Güncel fiyatlamalar hakkında yetkinlik sahibi bir dijital gayrimenkul danışmanı olarak verdiğiniz hizmet kalitesini artırabilirsiniz. Bu sayede müşterileriniz için daha doğru fiyat hesaplamaları yapar ve bölgenizdeki en avantajlı gayrimenkulleri tespit edersiniz. Çalışma şeklinizi yeniden düzenleyen Fizbot emlak CRM yazılımı sayesinde, hem bölgesel fiyat değişiklikleri hem de mevcut konut giderleri hakkında en güncel bilgilere tek tıkla erişim sağlarsınız. Otomatik ilan takibi ve bilgilendirme araçlarıyla çevrenizde olan biten her şeyden zamanında haberdar olur, böylece olası yatırım fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirirsiniz. 

    Sağlıklı analizler ve hesaplamalar yaparak gelecek öngörüsü yüksek bir gayrimenkul danışmanına dönüşmek adına, Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı ile tanışmak isterseniz bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir