Kiracı ve Mülk Sahibi Hakları Nelerdir?

Kiracılar ve mülk sahipleri arasında yaşanan çeşitli anlaşmazlıklar iki taraf için de can sıkıcı olabilir. Bu anlaşmazlıklar sırasında kimi zaman ev sahibi haklı olurken, kimi durumda da kiracı hakları ihlal ediliyor. Böyle durumlarda her iki tarafın da kendi haklarını bilmesi ve buna uygun hareket etmesi sorunun çözülmesi adına en belirleyici faktör. Peki kiracı ve mülk sahibi hakları hangi kanun çerçevesinde korunuyor ve taraflar ne gibi haklara sahip?

Mülk Sahibi Hakları Nelerdir?

Mülk sahibi hakları 2011 yılında yürürlüğe giren ve günümüzde de geçerliliğini sürdüren 6098 Sayılı Borçlar Kanunu ile korunur. Bu hakların mülk sahibi tarafından biliniyor olması, oluşabilecek riskleri önler. Kira kontratında belirtilmiş olanların dışında ev sahipleri şu haklara sahiptir:

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    • Ev sahibi, her yıl kira bedeline kira sözleşmesinde belirtilen oranda zam yapabilir.
    • Ev sahibi sadece kanun çerçevesinde belirtilen şartlarda kiracıyı evden çıkarabilir, aksi halde keyfi tahliyeler yaptıramaz.
    • Ev sahibinin kiralanan mülkü satma hakkı vardır, böyle bir durumda kiracı önceden bilgilendirilmelidir.
    • Mülke iyi bakmayan ve zarar veren kiracıların tahliyesi istenebilir, bu durumda kiracıya 30 gün içinde sorunları giderme süresi tanınır.
    • Kiracının gerekli ödemeyi yapmaması durumunda ev sahibi ihtarname çekme hakkına sahip olur ve kiracıdan 30 gün içinde tahliye talep eder.
    • Sözleşme bitiminden sonra aksi belirtilmezse eski sözleşmedeki şartlar geçerli olur. Dolayısıyla ev sahibi kira bedelini yükseltmek istiyorsa yeni sözleşme yapmak zorundadır.
    • Karşılıklı anlaşmazlık durumlarında ev sahibi kiracıya tahliye bildirimi yapabilir, bu durum genellikle davaya dönüşür ve hakim karşısında çözülür.
    • Ev sahibi en fazla 3 kira bedeline denk gelen tutarda depozito talep edebilir.

    Türk Borçlar Kanunu kapsamında mülk sahibi haklarına aşina olmak her iyi gayrimenkul danışmanının görevidir. Bu anlamda müşteri ihtiyaçlarını iyi okumak ve olası riskleri engellemek için dijital gayrimenkul danışmanı araçlarından faydalanabilirsiniz. Bu araçlar arasında öne çıkan Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı, uzman bir asistan olarak size her alanda verimlilik sağlar. Emlak danışmanlığının yeni yüzü olan Fizbot ile tanışarak verdiğiniz hizmeti daha etkili hale getirebilir, kiracı ve mülk sahibi arasındaki dengesizlikleri ortadan kaldırabilirsiniz.

    Kiracı Hakları Nelerdir?

    Tıpkı mülk sahibi gibi kiracının da kira sözleşmesinde belirtilmeyen bir takım hakları vardır. Bu haklar kiracının haksız yere mülkten çıkarılmasını engeller ve orantılı bir kira artışı ile yaşamını sürdürmesini sağlar. 2011 yılında yürürlüğe giren 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Kanunu’nda kiracı hakları şu şekilde belirlenmiştir:

    • Ev sahibi kiracıyı gayrimenkul satışı, konut ihtiyacı ve kentsel dönüşüm gibi haklı sebepler olmadıkça evden çıkaramaz.
    • Kiracı sözleşme sonunda mülkü aldığı gibi teslim etmek durumundadır, bu durumda kiracının ilk başta ödediği depozito bedelini mülk sahibinden geri alma hakkı bulunur.
    • Evdeki tadilat ve kusurların ev sahibi tarafından ödenmesi veya kira bedelinden düşülmesi gerekir.
    • Sigorta, vergi ve benzeri ödemelerin hiçbiri kiracıdan istenemez.
    • Kira kontratı yenilenmediği sürece geçerlidir.
    • Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraların tamamını ödemekle yükümlüdür.
    • Kiracı, zamanla eskiyen demirbaşlar karşısında sorumluluk taşımaz.

    Kiracının mülk sahibi ile yaşadığı problemlere bir gayrimenkul yazılımı kullanarak hızlı çözümler geliştirebilirsiniz. İki taraf arasında anlaşmaya varmanızı sağlayacak yenilikçi ve özelleşmiş Fizbot emlak CRM yazılımı ile gayrimenkul alanındaki bütün gelişmelere anlık olarak ayak uydurabilirsiniz. Akıllı veritabanı, otomatik ilan takibi ve hesaplama araçları ile hem mülk sahibi, hem de kiracı için en verimli gayrimenkulleri en kısa sürede bulabilirsiniz. Çağın gerisinde kalmamak ve gelişmiş gayrimenkul programları ile bir adım öne geçmek için hemen şimdi bizimle iletişim kurabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir