Kat Mülkiyeti Nedir?

Gayrimenkul sahibi olmak aile fertlerinin refahını sağlamak ve belirli bir yaşam standardına ulaşmak için herkes tarafından hayali kurulan bir seçenektir. Aynı zamanda yatırım anlamına gelen gayrimenkul sahipliğinde, maddi gelirin artması gibi pek çok avantaj bulunur. Bununla birlikte bir mülk edinmeden önce belirli prosedürlerin uygulanması ve sürecin en etkili şekilde yönetilmesi gerekir. Bu süreçte karşılaşılan kat mülkiyeti ve kat irtifakı gibi kavramlar taşınmaz yatırımına dair kararları etkilediğinden önemli bir yere sahiptir.

Kat Mülkiyeti Ne Demek?

Kat mülkiyeti, 632 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre tanımlanmış bir kavramdır ve inşaatı tamamlanmış taşınmazlarda bölümlerin ne amaçla kullanıldığına dair bağımsız kullanım ile mülkiyet haklarını kanıtlar niteliktedir. Bir taşınmazdaki bağımsız bölümler daire, iş yeri, depo ve mağaza gibi farklı amaçlarla kullanılabilir. Kat mülkiyeti bu gibi durumlarda taşınmazdaki bütün bağımsız bölümler için geçerlidir ve yapım amacı doğrultusunda kullanıma elverişli alanların belirlenmesini sağlar. Kat mülkiyetinde sahip olunan bütün yapı bölümleri resmi olarak belgelendiğinden bilgiler tapu kütük siciline işlenir ve bu belge yapının imar yasasına uygun şekilde inşa edildiğini ispatlar.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Kat Mülkiyetli Tapu Nedir?

    Tapu çeşitleri kat irtifaklı, kat mülkiyetli ve hisseli tapu olmak üzere üçe ayrılır. Kat mülkiyetli tapu aynı zamanda müstakil veya iskanlı tapu isimleriyle de bilinir. Kat mülkiyetli tapu emlak sektöründe sıklıkla karşılaşılan bir durumdur ve genellikle potansiyel müşterilerin kafasını karıştıran bir faktör olarak devreye girer. Bu nedenle emlak piyasasındaki danışmanların kat mülkiyeti ile kat irtifakı gibi temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olarak emlak CRM platformlarını kullanması ve müşteri sorunlarına acil cevap üretebilmesi gerekir. Bunun için de öncelikle bu kavramlar hakkında bilgi edinilmelidir.

    Kat mülkiyeti tapusu; söz konusu taşınmazdaki bağımsız bölümlerin niteliği, bulunduğu kat bilgisi, bina yüz ölçümü ve daire metrekaresi gibi detayları barındıran bir belgedir. Bu belge resmi nitelik taşır ve gayrimenkule dair alım, satım, devir gibi işlemlerin tümünde kullanılır. İlgili alanın resmi olarak kime ait olduğunu kanıtlar niteliktedir ve özellikle gayrimenkul satın alırken kredi çekme imkanlarını artırır, aynı şekilde satışa çıkarılan bir gayrimenkul için süreci hızlandırır. Dolayısıyla kat mülkiyetli tapu ticaretinde uygun gayrimenkul programları ile platformlardan faydalanan danışmanlar için mevcut müşteri portföyünü kısa sürede zenginleştirmek mümkün olur.

    Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Emlak piyasasında tıpkı kat mülkiyeti gibi sıklıkla karşılaşılan bir diğer kavram da kat irtifakıdır ve bu iki kavram genellikle birbiriyle karıştırılır. Danışmanlar açısından iki kavram arasındaki farkları bilmek, piyasadaki mevcut ilanları doğru müşterilere ulaştırma bakımından önemlidir. 

    • Kat irtifakı, arsa üzerinde başlatılacak bir inşaata dair mülkiyet hakkını tanımlar ve söz konusu tamamlanmamış inşaattaki hak sahipleri paylarını belirtmede kullanılır. Kat mülkiyetinde ise inşaatı tamamlanmış bir taşınmaz söz konusudur.
    • Kat irtifakı sonucu arazi üzerinde belirlenen bir alanın sahipliği belgelenir, kat mülkiyeti ise binanın spesifik olarak hangi alanının kime ait olduğunu gösterir.
    • İnşaat sırasında alınan kat irtifakı yapının tamamlanmasıyla birlikte mülkiyet tapusuna çevrilir ve ilgili alanların kime ait olduğunu net olarak belirtir. Böylece kredi çekme, taşınmazı satışa çıkarma gibi işlemler daha kolay gerçekleştirilir.

    Taşınmaz ticaretindeki danışmanların müşteri ihtiyaçlarını kısa sürede karşılamak için sektörel kavramlar konusunda uzmanlaşması önemlidir. Bu aşamada gerek müşteri-taşınmaz eşleştirmesi yapması, gerek güncel piyasa koşulları hakkında bilgi vermesi nedeniyle öne çıkan gayrimenkul danışmanı yazılımı Fizbot kullanılabilir.

    Yenilikçi bir dijital gayrimenkul danışmanı olan Fizbot, emlak sahasındaki etkinliğinizi artırarak daha fazla müşteriye ulaşmanızı sağlar. Piyasa şartlarını doğru analizler ve zengin veritabanı ile birleştiren bu güçlü gayrimenkul yazılımı hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayarak bize ulaşabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir