Kat İrtifaklı Tapu Alınır Mı?

İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılan kavramlardan olan kat irtifakı, yapı proje inşaatının başlangıcından iskan belgesi alımına kadar geçerli bir tapudur. İskan ise bir binanın tamamlandığını gösteren, aynı zamanda kullanıma ve oturmaya izni olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Dolayısıyla gayrimenkul yatırımında kat irtifaklı bir daire almak bütün yönleriyle ele alınması gereken önemli bir karardır. 

Kat İrtifakı Nedir, Nasıl Alınır? 

Kat irtifakı tapusu; inşaatı henüz başlamamış bir yapının, planlanan bir arsa üzerinde paydaşlara dağıtılacak bölümlerini tanımlayan bir belgedir. İrtifak tapusunda kat, daire, iş yeri ve depo gibi bağımsız bölümler ile bunlara ait detaylar belirtilir; böylece tapu sahiplerinin inşaat bitimiyle birlikte hangi alanlara ve kaç metrekarelik bir bölüme sahip olacağı önceden kararlaştırılır. Bir nevi, yapının tamamlanmasıyla birlikte verilecek haklar için ön sözleşme olarak tanımlanan kat irtifakı tapusu aslında yasal bir değer taşımaz ve oturma iznine karşılık gelmez. Bu nedenle de kat irtifaklı bir tapu almak yatırım açısından bir takım tereddütleri beraberinde getirir.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Kat irtifakı kurulan bir projede müşterilere yatırım kararlarında yardımcı olmak adına gayrimenkul danışmanlarının önemi büyüktür. İnşaat ile başlatılan ve iskan belgesinin alımıyla sonlandırılan kat irtifakı, erken dönemde yatırım yapma imkanı tanıdığından oldukça avantajlıdır. Ayrıca inşaatı tamamlanan bir projeye yönelik olarak kat mülkiyeti alma konusunda kolaylık sağlar. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş aşamasından ise inşaat firması sorumludur ve oturma izninin alınmasıyla birlikte yapıdaki sahiplik bölümleri resmi kayıtlara geçirilmiş olur. Ancak doğru yatırım kararlarının verilebilmesi için tutarlı gelecek öngörülerine sahip olmak ve otomatik piyasa karşılaştırmaları yapan bir gayrimenkul yazılımı edinmek gerekir. Bu aşamada da devreye etkili sektör takip araçları ile öne çıkan gayrimenkul danışmanı yazılımı Fizbot girer.

    Kat İrtifaklı Daire Alınır Mı?

    Kat irtifaklı daire satın almak mümkündür fakat bu aşamada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Çünkü inşaatın tamamlanmasına rağmen iskan, yani oturma izninin alınmaması durumunda yatırımcıların zarar uğrama riski vardır. Nitekim iskan belgesi bulunmayan yapılar tespit edildiğinde, bu yapılar hakkında yıkım kararı alınabilir ve bu durum yatırımcıya ciddi anlamda zarar verir. Bu nedenle de kat irtifaklı bir daire satın almadan önce kapsamlı bir risk analizinin yapılması ve buna yönelik kararların daha kolay verilmesini sağlayan gayrimenkul programları araçlarının kullanılması önem kazanır. 

    Katı irtifaklı bir inşaatın tamamlanmasından sonra gerekli kontrollerin yapılması için iskan başvurusunun tamamlanması gerekir. Bu aşamada inşaat firması ile müteahhit sorumlu tutulur ve ilgili tapu kat mülkiyetine çevrilmezse mevcut alan inşaat sahası olarak gözükmeye devam eder. Sonuç olarak yapı inşaatı tamamlanmış ve satışlar gerçekleşmiş olsa bile elektrik, su gibi hizmetleri gerektiği gibi almak mümkün olmaz. Bütün bu koşullar doğrultusunda kat irtifaklı bir daire satın almak her zaman kendi içinde risk taşır ve bu tür yatırım kararlarını alırken uzman bir emlak danışmanından bilgi almak daha doğru olur.

    Kat irtifaklı tapuya dair bütün gereklilikleri tedbirli şekilde değerlendiren uzmanlar, müşteri ihtiyaçlarına en iyi yanıtı veren projeleri kısa sürede bulabilir. Mevcut piyasa şartlarını ve risklerini karşılaştırmalı bir şekilde ele alan gayrimenkul danışmanı yazılımı Fizbot, bu bağlamda danışmanların sıklıkla faydalandığı sayısız araç sunar. Müşteri yönetimini kolaylaştıran emlak CRM platformu, ilan değerleme sistemi ve piyasa takip imkanları gibi özellikleri ile potansiyel müşteriler için en uygun yatırım imkanlarının tespit edilmesini kolaylaştırır.

    Siz de emlak sektöründeki risk faktörlerini eleyerek en avantajlı yatırım imkanlarının takibini kolaylaştıran yenilikçi yazılım Fizbot ile tanışmak için buraya tıklayabilirsiniz!

    Kat İrtifaklı Tapu Alınır Mı?” te bir düşünce

    1. Nazmi Türk diyor ki:

      İstanbul’da kat irtifakı olan bir apartmanda kendi daireme kat mülkiyeti tapusu alabilir miyim?
      Sinop’ta böyle örnekler var.
      İskan alıp mülkiyet tapusu alabilirsem dubleks dairemi iki ayrı tapuya çevirmek istiyorum.( çatı katı, normal daire şeklinde)
      Saygıyla bilgi rica ederim.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir