Isınma Masrafını Düşürmek İçin Evde Alınabilecek Önlemler

Isınma Masrafını Düşürmek İçin Evde Alınabilecek Önlemler

Soğuk bir kış gününde evinizin sıcacık ve konforlu olması fikri her ne kadar mutlu etse de faturalar geldiğinde aynı mutluluğu hissedemezsiniz. Ev ısıtması, genellikle bir ev sahibi olarak karşılaştığınız en önemli ve cep yakan giderlerinden biridir. Isı genellikle bir elektrik faturasının yüzde 40’ından fazlasını oluşturur. Sıcak bir ev için beklediğinizden fazla bir fiyat ödemek istemiyorsanız doğru yazıyı okuyorsunuz.

Evinizin kullandığı ısıtma yakıtı miktarını azaltmak, ısıtma sisteminizin verimliliğini artırmak ve ısıdan tasarruf etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Aylık ısıtma maliyetlerinizi neyin etkilediğini ve faturalarınızı azaltmak için kullanabileceğiniz ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Isıtma faturam kışın neden bu kadar yüksek?

    HVAC sistemi, fırınınızın durumu veya kendi alışkanlıklarınız ısıtma faturanızı etkileyebilir.

    Isıtmaya yaklaşımınıza bağlı olarak ihtiyacınız olandan daha fazla enerji kullanıyor olabilirsiniz. Örneğin, evinizin termostatına yaklaşımınız “kur ve unut” ise, eviniz evde kimse yokken veya herkes uyurken olması gerekenden daha sıcak olabilir. Siz ve aile üyeleriniz evde kalın kıyafetler yerine kısa kollu veya şort giymeyi seviyorsanız, evinizi ortalama bir insandan daha sıcak tutmanız gerekebilir. Bu gibi bazı durumlar daha yüksek ısıtma faturalarına yol açabilir.

    Evinizin durumu da ısıtma faturalarınızı etkileyebilir. Örneğin evinizde yalıtım yoksa ısı kaybı yaşayabilirsiniz. Aynısı, iyi kapatılmamış pencere ve kapılarınız varsa veya elektrik prizleri ve şöminenizin çevresinde hava sızıntısı varsa da geçerlidir.

    Son olarak ısıtma sisteminizin yaşı enerji faturanızın yükselmesine neden olabilir. Daha eski bir ısıtma sistemi daha yeni bir sistemden veya enerji açısından verimli olacak şekilde tasarlanmış bir sistemden daha fazla yakıt ve enerji kullanır. Enerji verimliliği, yıllık yakıt kullanım verimliliği (AFUE) ile ölçülür. AFUE ne kadar yüksekse sistem o kadar verimlidir. Daha eski fırınlar tipik olarak yüzde 70’in altında bir AFUE’ye sahipken, daha yeni ve yüksek verimli modeller genellikle yüzde 90’ın üzerinde bir AFUE’ye sahiptir.

    Eğer ısıdan tasarruf etmek istiyorsanız, sistematik bir yaklaşım benimseyerek ısı kaybını önlemenin yollarını bulabilir, enerji tasarrufu alışkanlıklarınızı geliştirebilir ve evinizin ısıtma sisteminin durumunu iyileştirebilirsiniz.

    Isınma masrafını azaltacak bazı ipuçları

    1. Kalın giysiler

    Kışın ne kadar çok kıyafet giyerseniz, evinizdeki ısıyı o kadar az yakmanız gerekir. Soğuğa toleransınıza bağlı olarak, kısa kollu bir gömleğin üzerine bir süveter giyerseniz veya kot veya yün gibi daha sağlam bir malzemeden yapılmış pantolonlar giyerseniz, konfor seviyelerinizde bir farklılık olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrıca kışın evde çıplak ayakla dolaşmamak da iyi bir fikirdir. Bir çift rahat çorap ayaklarınızı ısıtacak ve vücudunuzun geri kalanını da sıcak tutacaktır.

    2. Güneş enerjisinden faydalanın

    Kış aylarında güneşi daha az görebilirsiniz, ancak tamamen gitmiş değil. Gün boyunca evinizi ısıtmaya yardımcı olması için güneş ışınlarından gelen ısıyı kullanabilirsiniz. Perdeleriniz, storlarınız veya perdeleriniz varsa, güneş ışığının sıcaklığından yararlanmak için güneşli günlerde onları açın. Pencerelere karşı başka bir yalıtım katmanı sağlamak için geceleri perdeleri veya panjurları kapatın.

    3. Kullanılmayan Odaları Kapatın

    Evinizin büyüklüğüne ve içinde kaç kişinin yaşadığına bağlı olarak, neredeyse hiç kullanmadığınız veya hiç kullanmadığınız ekstra odalarınız olabilir. Evinizin kullanılmayan alanlarını ısıtmanıza gerek yoktur. Isınma faturanızdan tasarruf etmek için düzenli olarak kullanmadığınız alanların kapısını kapatın. Ayrıca kullanmadığınız odalardaki havalandırma deliklerini kapatmak isteyebilirsiniz, böylece kanallardan gelen sıcak hava onlara gitmez. Bu odaları etkili bir şekilde kapatmak için kapının altına bir havlu veya hava akımı engelleyici sıkıştırın.

    4. Evde Pişirin veya Pişirin

    Kış aylarında çorba, güveç ve rosto gibi sıcak ve rahatlatıcı yiyecekler yemeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca kendinizi yaz aylarında yaptığınızdan daha fazla pişirirken bulabilirsiniz. Evde yemek pişirmek veya yemek pişirmek sadece restoran faturalarından ve market masraflarından tasarruf etmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ısıtma faturanızı düşürmenize de yardımcı olur. Ocaktan veya fırından gelen ısı mutfağınızı ısıtmaya yardımcı olacaktır. Pişirmeyi bitirdiğinizde, fırını kapatın ve sıcak havanın dışarı çıkması ve mutfağınızı ısıtması için kapağını biraz açık bırakın.

    5. Kapıların ve Pencerelerin Sıkıca Kapatıldığından Emin Olun

    Eviniz, özellikle bu açıklıklar sıkıca kapatılmazsa, pencerelerden ve kapılardan ısı kaybedebilir. Kışın başlangıcında, evinizdeki tüm pencere ve kapıların etrafını dolaşıp hava sızıntısı olup olmadığını test etmek iyi bir fikirdir.

    6. Kanallarınızdan Isı Kaçmasını Önleyin

    Evinizdeki kanallar, özellikle çatı katı, bodrum katı veya garaj gibi yalıtılmamış alanlarda ise ısı kaybı kaynağı olabilir. Kanallarınızı derzlerin etrafına yalıtmak, sıcak havanın dışarı sızmasını önlemeye yardımcı olabilir.

    7. Tavan Vantilatörlerini Kullanın

    Evinizdeki herhangi bir odada tavan vantilatörü varsa, sıcak havayı dağıtmak ve ısıtma faturanızı düşürmek için yılın daha soğuk aylarında bunları kullanabilirsiniz.

    8. Mobilyalarınızı Yeniden Düzenleyin

    Evinizin odalarına yeni bir görünüm kazandırmak, estetik faydalardan daha fazlasını sağlayabilir. Mobilyaları hareket ettirmek, bir odadaki hava akışını iyileştirmeye de yardımcı olabilir, yani havalandırma deliklerinden gelen ısı daha iyi dağıtılır. Bir odadaki ısıtma menfezlerinin önüne yerleştirilmiş kanepe, yatak veya kitaplık varsa, mobilya parçaları hava akışını engelliyor. Isının serbestçe dolaşabilmesi için mobilyaları havalandırma deliklerinden uzaklaştırın. Mobilyaları havalandırma deliklerinden en az birkaç metre uzakta tutmak iyi bir fikirdir.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir