Gayrimenkul Danışmanlığı İçin Mesleki Yeterlilik Sınavları

Emlak danışmanlığı günümüzün en prestijli mesleklerinden biri durumunda. Aynı zamanda giderek artan maddi ihtiyaçlar ve yatırım talepleri de pek çok kişiyi bu alana çekmeye devam ediyor. Çağın koşullarına ayak uydurarak gelişimini sürdüren emlak danışmanlığı, artık sadece mesleki yeterliliğe sahip olan kişiler tarafından uygulanabilir. Kendi içinde seviye 4 ve seviye 5 olmak üzere ikiye ayrılan mesleki yeterlilik sınavları, gayrimenkul sektöründe çalışmak isteyenlerin girmekle yükümlü olduğu sınavlar durumunda. Aklınızda mesleki yeterlilik belgesi alma konusunda belirsizlikler varsa, bu yazımızda işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Ne İşe Yarar?

Önce mesleki yeterlilik belgesinin öneminden başlayalım…

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Mesleki yeterlilik belgesi, yetkili kuruluşların resmi olarak gayrimenkul alanındaki yetkinliğinizi tanıması anlamına gelir. Bir nevi iş yapma kabiliyetinizi kanıtlar ve müşterilerin size güvenmesi açısından oldukça etkilidir. Belirli eğitimler ve sınav sonrası aldığınız mesleki yeterlilik belgesi ile emlak alanındaki alım-satım, portföy oluşturma, satış sonrası işlemler ve müşteri iletişimi gibi pek çok konuda yetkinlik kazanırsınız. Ayrıca alanda icraat göstermeden önce mesleki şartları daha yakından tanıyabilir ve iş hayatında size faydalı olacak tecrübeler edinebilirsiniz. 

    Sorumlu Emlak Danışmanı ve Emlak Danışmanı Nedir?

    Taşınmaz ticareti, alım-satım veya kiralama işlemlerini yönetmek isteyen herkesin seviye 4 veya seviye 5 yeterlilik belgelerinden birini alması gerekir. Söz konusu belgeyi almak içinse önce hangisinin alınacağına karar verilmelidir. Seviye 4 belgesi emlak danışmanı olarak çalışmanızı sağlarken, seviye 5 belgesi sorumlu emlak danışmanlığı görevini üstlenmenizi sağlar. Her iki meslek temelinde aynıdır, fakat kendi içindeki görev dağılımları arasında bazı farklılıklar bulunur.

    Müşteri ihtiyaçlarını belirleyerek ekonomik duruma uygun varlıkları araştıran, potansiyel alıcılarla iletişim halinde kalan, değişen emlak piyasasını takip ederek sorulara yanıt veren kişi emlak danışmanı olarak tanımlanır. Bu mesleği yapmak isteyenlerin Seviye 4 yeterlilik belgesi alması gerekir. Sorumlu emlak danışmanı ise diğer görevlerin yanı sıra, daha fazla sorumluluk sahibi olan kişilerdir. Normal danışmanlık hizmetlerini sürdüren sorumlu emlak danışmanları, bir yandan da meslektaşlarının çalışmalarını kontrol eder. Yani müşteri memnuniyetinin yanında diğer danışmanlara yönelik çalışmalar da yürütür. Bu meslek için ise Seviye 5 yeterlilik belgesi alınmalıdır.

    Hem emlak danışmanı, hem de sorumlu emlak danışmanı olarak her türlü gayrimenkul, konut, işyeri ve arsa gibi taşınmazları müşteriye ulaştırmakla yükümlü olursunuz. Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda en iyi sonuca ulaşmak ve müşteri iletişimini artırmak için çeşitli gayrimenkul programları kullanmanız önemlidir. Bu ticaret sürecinde yanınızda ekonomik durumu takip eden, arsa ve taşınmaz analizi yapan, arama sonuçlarını filtreleyerek hızlı veri sunan bir gayrimenkul danışmanı yazılımı kullanmak size büyük avantaj sağlar. Siz de doğru gayrimenkul yazılımı ile hedefe daha çabuk varmak için buradan bize ulaşabilirsiniz!

    Emlak Danışmanları için Belge Alma Süreci

    Gayrimenkul danışmanı olma yolunda ilerlerken Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvuru yapmanız gerekir. Daha sonra kimlik fotokopisi, fotoğraf ve sınav ödeme dekontuyla birlikte sınava giriş hakkı elde edersiniz. İş tanımızı karşılayan yeterlilik belgesini aldıktan sonra ise nitelikli bir çalışan olarak danışmanlık yapmaya başlayabilirsiniz.

    Müşteri ihtiyaçlarına uygun çalışmalar yapmak için emlak sektöründe her zaman kendinizi geliştirmeniz önemlidir. Bu aşamada yeni nesil bir dijital asistan olan Fizbot yazılımını kullanabilirsiniz. Fizbot’un zamandan tasarruf etmenizi sağlayan otomatik emlak CRM platformu ile müşteri portföyünüze en verimli yatırım kaynaklarını bulabilirsiniz. Siz de mesleki yeterlilik alma sürecinde dijital gayrimenkul danışmanı Fizbot’un bir parçası olarak kendinizi geliştirmeye hemen başlayabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir