Gayrimenkul Yatırım Getirisi Nasıl Hesaplanmalı?

Gayrimenkul yatırımı yapmanın en temel amaçlarından biri servet artırmaktır. Bunun için gayrimenkul sahibi olan herkes yatırımının ne kadar karlı olduğunu öğrenmek isteyebilir. Bu aşamada devreye yıllık gayrimenkul yatırım getirisi (ROI) girer. Genel olarak gayrimenkul yatırımı yapmak pek çok avantajla birlikte gelir, ancak beraberinde çeşitli ek gider ve masrafları da getirir. Ayrıca her yatırımın kendi içinde bazı riskleri ve temel şartları vardır. Amacınız ne olursa olsun gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünüyorsanız, öncesinde bilmeniz gereken yatırım getirisini nasıl hesaplayacağınızı bu metinden öğrenebilirsiniz.

Gayrimenkul Yatırım Getirisi Nedir?

Yatırım getirisi, yapılan bir yatırımın maliyet yüzdesi üzerinden getirdiği karı ölçen bir sistemdir ve yatırımın ne kadar verimli şekilde kullanıldığını gösterir. Taşınmaz mallar için ölçülen yatırım getirisi de tercihlerin ne kadar akıllıca yapıldığını belirlemede etkilidir. Gayrimenkul satın almadan önce yıllık yatırım getirisini hesaplayarak potansiyel kar oranını ölçmek ve daha yüksek karlı bir yatırım stratejisi belirlemek mümkün olur. Bu aşamada tercih edilen gayrimenkulün daha sonra satılmak üzere mi, yoksa kiraya vermek üzere mi satın alındığı hesaplamada belirleyicidir.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Yatırım yapmanın en temel amacı kazancı artırmaktır ve en karlı yatırım araçlarından biri de gayrimenkuller olarak değerlendirilir. Yıllık yatırım getirisi herhangi bir yatırım için kullanılsa da, gayrimenkul ticaretinde ekstra önemli olur. Yatırım yapmadan önce maliyet ve harcamaları hesaba katarak yıllık getiriyi ölçmek önemlidir. Bunun için satın alma işleminden önce sizin adınıza ilan takibi yapan ve piyasa şartlarını değerlendiren otomatik bir emlak CRM yazılımı kullanmanız doğru olur. Dijital gayrimenkul danışmanı olarak çalışan Fizbot sayesinde, tam zamanında doğru hesaplamalar yapabilir ve karar anında büyük değişikliklere neden olabilirsiniz. Gelişmiş gayrimenkul yazılımı araçlarını kullanarak oldukça geniş bir veritabanına ulaşabilir ve size en uygun gayrimenkullerin nerede olduğunu net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

    Gayrimenkul Yatırım Getirisi Hesaplama

    Gayrimenkul yatırımlarının ne kadar karlı olduğunu bilmek için kazanç hesaplamasının yapılması gerekir. Hesaplamada temel olarak, yatırımın getirdiği kar maliyete bölünür ve sonuç 100 ile çarpılır, bu şekilde yüzdesel anlamda karlılık oranı ölçülür. Bu denklem basit gibi görünse de, gayrimenkul yatırım getirisinde hesaba katılması gereken farklı faktörler vardır. Örneğin; yıllık onarım ve bakım masrafları, kira gelirleri, finansman gibi değişkenler hesaplamaya dahil edilir.

    Bunu bir örnek üzerinden daha iyi açıklayabiliriz:

    • Nakit para ile masraflarıyla birlikte 500.000 TL’lik bir gayrimenkul satın aldınız ve ayda 3.000 TL’den kiraya verdiniz diyelim.
    • O yıl için emlak vergileri, sigorta bedeli ve diğer giderler ise 4.000 TL oldu.
    • Bu durumda yıllık getiriniz (3.000 x 12) – 4.000 = 32.000 TL olur.
    • Mülkün getirisi ise (32.000 / 500.000) x 100 = %6,4 olarak hesaplanır.

    Gayrimenkul için yıllık getiriyi hesaplarken taşınmaz satın alımının kredi çekerek mi, ipoteklendirme yoluyla mı veya nakit para aracılığıyla mı gerçekleştirildiği hesaplamanın değişmesini sağlar. Bu nedenle mevcut değişkenleri net şekilde ölçen ve size kesin veriler sunan gayrimenkul programları kullanmak her zaman avantajınıza olur.

    Yeni nesil gayrimenkul danışmanı yazılımı olan Fizbot, gayrimenkul yatırım hesabı yaparken değişken piyasa verilerini en iyi şekilde kullanmanızı sağlar. Bu sayede çevrenizdeki en verimli taşınmazları belirleyebilir, kiraya verme durumları için benzer konutlardaki fiyat artışları ile kira bedellerini inceleyebilirsiniz. Konum, özellik ve fiyat bakımından en mantıklı seçimleri yaparak daha geniş bir müşteri kitlesine hizmet vermeye başlayabilirsiniz. Eğer siz de doğru yerde doğru yatırım kararları almak istiyorsanız Fizbot gayrimenkul yazılımı için bizimle iletişim kurabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir