Emlak Danışmanı Komisyonu Nedir?

Yeni bir ev kiralama veya satın alma sürecinde, taraflar arasında müzakere sağlayan ve hem alıcı hem de satıcının en avantajlı gayrimenkulü bulmasına yardımcı olan kişi gayrimenkul danışmanıdır. Haliyle, müşteri ihtiyaçlarını karşılayıp en avantajlı taşınmaz ilanlarını sunan danışmanlar, tamamlanan satış veya kiralama işlemleri için belirli bir hizmet bedeli talep eder. Bu nedenle ev alma aşamasındaki müşterilerin bütçe hesabına danışmanlık komisyonunu da dahil etmesi gerekir. Bu yazımızda emlak danışmanlarının almaya hakkı olan emlakçılık komisyonuna dair merak edilenleri derledik.

Emlak Danışmanı Komisyonu Nedir?

Emlak danışmanı komisyonu, diğer adıyla emlakçı komisyonu olarak bilinir ve danışmanların verdikleri hizmet karşılığında talep ettikleri ücret olarak tanımlanır. Çoğu zaman ev sahipleri veya ev satın almak isteyenler, danışmana ödenen bu ücretten rahatsızlık duyar ve kendi evini satmayı veya sahibinden ilan bularak satın almayı tercih eder. Ancak gayrimenkul danışmanları hem ev sahibi hem de karşı taraf için en avantajlı tekliflerin bulunmasını, en ideal fiyatların sunulmasını ve ihtiyacın en kısa sürede karşılanmasını sağlarlar. Ayrıca emlakçılık komisyonu, yasal olarak geçerliliği olan ve tamamlanan taşınmaz işlemlerinde verilen hizmet karşısı ödemenin zorunlu olduğu bir bedeldir. Bu nedenle her gayrimenkul danışmanının verdiği hizmet karşısında belirli bir orana kadar ücret talep etme hakkı bulunur.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Emlak Danışmanı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

    Gayrimenkul danışmanı olarak alıcı ve satıcı haklarını koruyarak gelişmiş bir hizmet vermeniz gerekir. Bu aşamada hem emlak CRM yazılımları kullanarak müşteri yönetimi konusunda uzmanlaşmanız hem de analitik veriler sunan gayrimenkul programları ile bölge analizini yapmalısınız. Böylece müşteri ihtiyacına en kısa sürede yanıt verebilir ve iki tarafı anlaşma masasına oturtabilirsiniz. Satın alma veya kiralama işlemlerinde bütün giderlere ek olarak bir de emlak danışmanı komisyonu talep etmeniz gerekir. Bu bedel tarafların haklarının belirli bir sözleşmeyle korunmasını sağlar ve yapılan işleme göre farklı şekillerde hesaplanır.

    Satın alma işlemlerinde;

    • Komisyon, taşınmaz değerinin %4’üne kadar alınabilir. Bu bedele %18’lik KDV de eklenir.
    • Komisyon ödemesi alıcı ve satıcı tarafından eşit oranda ödenir. Yapılan sözleşmede bu durum özellikle maddelenmişse ücreti tek bir taraf da ödeyebilir.

    Kiralam işlemlerinde;

    • İki taraf arasında anlaşmaya varılması halinde ödenen komisyon bedeli en fazla bir kira bedeli ve %18’lik KDV bedeline denk gelir.
    • Komisyon aksi belirtilmediği takdirde kiracıdan alınır, kimi zaman aradaki sözleşmede uygun bir madde varsa ödeme ev sahibi tarafından da yapılabilir.

    Emlak Danışmanı Komisyonu Ödenmezse Ne Olur?

    Satın alma ya da kiralama işlemlerinde emlak danışmanı olarak ekstra çaba harcamanız gerekir. Bu süreçte hem yeni müşteriler kazanmak hem de piyasadaki rekabet nedeniyle öne çıkmak için gayrimenkul danışmanı yazılımı araçlarından faydalanmak önemlidir. İlan ve müşteri eşleştirmesi yapan, otomatik bildirimler ile hızlı ihtiyaçlara hızlı yanıtlar vermenize yardımcı olan gelişmiş bir gayrimenkul programı mesleğinizde hızla yükselmenizi sağlar. Ancak bu sırada sadece ilan görünürlüğü ve müşteri yönetimi konusunda uzmanlaşmak yeterli olmaz. Kimi zaman piyasada başarıyla tamamlanan işlemlerde bile almaya hakkınız olan komisyon ücretini vermek istemeyen kişiler bulunabilir. Kimi zaman iki taraf kendi arasında anlaşarak komisyon ücretini devreden çıkarabilir.

    Bu gibi durumlarda, gayrimenkul danışmanı olarak taraflar hakkında hukuki işlem başlatabilir ve hakkınız olan ücreti taraflardan temin edebilirsiniz. Bu süreçte tarafların size güven duyması ve ücret ödeme konusunda sıkıntı yaratmaması için uzman bir dijital gayrimenkul danışmanı olmayı öğrenmeniz gerekir. Bunun için de çağın yeniliklerini takip eden gelişmiş Fizbot araçlarından faydalanabilirsiniz.

    Eğer siz de mesleki gereksinimleri daha kolay takip ve kontrol etmenizi sağlayan Fizbot dünyasının bir parçası olmak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir