Boğa ve Ayı Piyasası Kavramları Ne Anlama Gelir?

Normalde hisse senedi ve kripto marketteki yükselişler ile düşüşleri tanımlamak için kullanılan boğa ve ayı terimleri, aynı zamanda emlak fiyatlarındaki değişiklikleri de ifade edebilir. Ancak bu piyasalar her zaman sadece net bir düşüş veya yükseliş ile ilişkili değildir ve kendi dışındaki piyasalardaki fiyatlamaları da yakından etkiler. Bu nedenle ayı veya boğa piyasalarında yapılacak en doğru eylemi seçmek, gayrimenkul pazarındaki yatırım fırsatlarını zamanında yakalamanıza yardımcı olabilir.

Boğa ve Ayı Piyasası Nedir?

Ayı piyasası; en genel anlamıyla, hisse senedi piyasalarındaki düzenli düşüşleri ifade eder. Son yüksek seviyeden %20’den fazla düşüş yaşanması, ayı piyasasına girildiği anlamına gelirken; boğa piyasasında yaşanan düşüşler sonunda fiyatların %20 veya daha fazla yükselmesi söz konusudur. Ancak bu şekilde birbirini takip eden market döngüsü genellikle birkaç aylık, bazen ise yıllık dönemlere denk gelen uzun vadeli aralıkları temsil eder. Bu nedenle her türlü yatırımcının herhangi bir eylemsizlikten ziyade, en doğru hamleyi yaparak mevcut koşulları lehine kullanmayı öğrenmesi önemlidir.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Hisse senedi piyasalarında yaşanan düşüş ve yükselişler emlak piyasasını sıklıkla yakından etkiler. Ancak bu tip kavramlar sadece hisse senedi piyasaları için değil, hemen hemen alım-satımın mümkün olduğu bütün iş kolları için kullanılabilir. Dolayısıyla emlak yatırımı yaparken, yeni konut satın alırken ve işleri büyütme kararı alırken piyasa takibinin yapılması oldukça önemlidir.

    Hisse Senedi ve Emlak Piyasası Arasındaki İlişki

    Emlak sektöründe en doğru alım-satım kararlarını vermek isteyen danışmanların, uygun gayrimenkul programları aracılığıyla market trendlerini belirlemesi son derece önemlidir. Örneğin; fiyatların düşme eğiliminde olduğu ayı piyasası, hem emlak hem de hisse senedi yatırımlarının değer kaybetmesine neden olur. Ancak bütün bunların yanı sıra emlak sahasındaki yatırımcılara farklı birkaç seçenek sunar. Yükseliş dönemine denk gelen ayı piyasasında ise yatırımcılar yüksek kar elde etme imkanına sahip olur. Dolayısıyla bu tip piyasa değişkenleri, alınacak emlak kararlarını yakından etkiler ve yatırımcılara farklı fırsatlar sunar:

    1. Ucuza Satın Almak

    Konut yatırımı yapmak için en uygun fırsatlardan biri, fiyatların aşağı yönlü ilerlediği ayı piyasasını takip etmektir. Çünkü bu dönemlerde özellikle uzun vadeli yatırımlar oldukça ucuz maliyetlerle yapılabilir. Ayı piyasası sırasında düşen fiyatlar, ev sahibi olmak ve geleceğe yatırım yapmak için fazlasıyla elverişlidir. 

    1. Konut Yenilemek

    Ayı piyasası, sadece hisse senedi için kullanılan bir kavram değildir ve emlak satışlarının düşük olduğu dönemleri ifade etmeye de yardımcı olur. Alım-satımın yavaş olduğu ayı piyasası, eldeki eski mülkleri değerlendirmek için iyi fırsatlar sunar. Mülk değerlerinin düşük olduğu piyasada yenileme için uygun bütçeli alışverişler yapmak, sonraki boğa sezonunu yüksek fiyatlı mülk satışlarıyla açmak anlamına gelebilir. Ancak bu esnada yapılan harcamaların uzun vadede ne kadar kazanç getireceğinin hesaplanması gerekir.

    1. Kar Sağlamak

    Düzenli fiyat artışlarının görüldüğü boğa piyasası, zamanında düşük fiyata alınan veya yenilenen eski mülkleri nakite çevirmek için en uygun dönemdir. Bu dönemde, mevcut yatırımları istenen fiyata satma avantajı ortaya çıkar ancak boğa piyasasındaki en önemli konu, satış için gereken bekleme süresidir. Fiyatlar daha da artacak kanısıyla uzun süre beklemek yatırımcının olası düşüşlerden kötü etkilenmesine neden olabilir veya erken satışlar kardan zarar getirebilir.

    Genel olarak gayrimenkul sahasında sürdürülebilir bir büyüme elde edilmesi, müşterilerin doğru yatırım araçlarına yönlendirilmesine bağlıdır. Bu nedenle sadece emlak değişkenlerinin değil, hisse senedi piyasaları da dahil olmak üzere pek çok parametrenin aynı anda takibine imkan tanıyan sistemlerin kullanılması gerekir. 

    Emlak piyasasındaki mevcut fırsatları değerlendirmek isteyen pek çok profesyonel, gerek müşterilerin yatırım kararlarına destek olmak, gerekse piyasadaki trendleri takip etmek için Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı ile birlikte çalışıyor. Anlık fiyat alarmları, ilan eşleştirmeleri ve emlak CRM portalı ile daha iyi bir finansal geleceği garantileyen Fizbot; aynı zamanda en iyi emlak stratejilerini belirlemeye de yardımcı oluyor.

    Siz de Fizbot dijital gayrimenkul danışmanı programına kaydolarak emlak piyasasındaki yatırım stratejilerinde uzmanlaşmak isterseniz, buradan bize ulaşabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir