Yeni Kentsel Model ile Şehirler Mahalle Tipi Düzenleniyor

Yeni Kentsel Model ile Şehirler Mahalle Tipi Düzenleniyor

Emlak sektörü, içerisinde birçok değişkeni barındıran bir alandır. Evlerin ya da apartmanların sokaklarda dizilişi, konutların çevre düzenlemeleri ve markete ya da eczaneye ulaşım kolaylığı alıcı veya kiracı olsun, herkesin dikkatini verdiği konular. Tüm bu istek ve ihtiyaçların yeterliliği için çalışmalar yapılırken, pandemi nedeniyle emlak sektörü kırılgan bir süreçten geçti. Bu süreçte tüm dünyada bireysel ve sosyal yaşam tarzları da dönüştü. Bu nedenle yakın dönemde oluşturulan “15 Dakikalık Kent Modeli” ile bilim insanları yeni ve sürdürülebilir yaşam alanlarının kurgulanabileceğini belirtiyor.

Paris Sorbonne Üniversitesi’nden Profesör Carlos Moreno’nun önerdiği, 15 dakikalık kent modeli projesini ülkemizde Altınbaş Üniversitesi MDBF Mimarlık Bölümü Öğr. Üy. Prof. Dr. Aykut Karaman duyurdu. Moreno geçtiğimiz günlerde projenin şehirlerde uygulanmaya başlaması için desteklediğini söylemişti. Prof. Dr. Karaman ise “Tüm donatıları bünyesinde taşıyan mahalleler saptanıp, donatılar referanslı mesafeler ve senaryolar kurgulanmalıdır. Mahallelerin aktivite bölgelerini saptayıp oradan konut, okul, sağlık, alışveriş, sosyal aktivite, eğlence ve dinlence alanları seyreltilmiş olarak 15 dakika referanslı ilişkilendirilebilir” açıklamasını yaptı.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Köşedeki kahveciye oturalım mı?

    Pandemi sebebiyle insanlara yeni yaşam düzeninin şart olduğu öngörüldü. Bu yeniliğin gerçekleştirilmesi gerekliliği ise artık daha az dışarı çıkan, uzak zincir marketler yerine mahalle bakkalını tercih eden ve sokağın sonundaki kafeye oturan insanlar için sürdürülebilir kentsel bir modelin oluşturulmasına fırsat verdi. Bilim insanları bu mantıkla oluşturulacak yeni kentsel düzene mahalle olgusu taşıyan yerleşmeler adını veriyor.

    Paris’te proje kapsamında faaliyetler uygulanmaya başladı. Karaman, kent insanının kent yaşamının sürdürülebilir ve konforlu olması için ev, iş, sosyalleşme, kültürel gereksinme gibi temel ihtiyaçlara 15 dakikalık bir zaman diliminde erişimini sağlayacak mekânsal kurgulamaya yönelik çalışmaları Paris Belediyesi’nin başlattığını söyledi. Geçmişte bazı yerlerde bu tip şehir uygulamaları da yapılmıştı. Londra bunun ilk örneklerindendir: 20’nci yüzyıl başlarında Bahçeşehir modelini uygulamaya başlamıştı, Amerika’da ise Radburn yerleşmesi uygulanıyordu.

    Ülkemizde benzer bir girişim yapılacak mı, henüz bilinmiyor. Ancak Karaman, pandemi referansının kent planlama ve tasarımlarının kuramsal içeriklerini ve teknik dilini değiştireceğini vurguluyor. 

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir