Paylaşımlı Ev Nedir?

Japonya ve Amerika gibi ülkelerde uzun süredir tercih edilen paylaşım ev konsepti, son yıllarda Türkiye’de de ilgi görmeye başlamış durumda. Özellikle İstanbul gibi cazibe merkezi kentlerin eğitim, iş ve turizm gibi amaçlarla yoğun olarak ziyaret edilmesi bu kentlerdeki konut problemini çözmek için yenilikçi fikirlerin uygulanmasını gerektiriyor. Genç nesil arasında son derece popüler olan paylaşımlı ev sistemi, aile ile veya bireysel yaşanan klasik ev kültürünü değiştirerek paylaşımlı kullanılan ortak bir yaşam alanına dönüştürüyor. 

Paylaşımlı Ev Nedir?

Paylaşımlı ev, ilk olarak nüfusun uzun mesai saatleri boyunca çalıştığı ve evi genellikle sadece uyumak için kullandığı Tokyo ve New York gibi kalabalık kentlerde ortaya çıktı. İngilizce “co-living” veya “shared house” gibi isimlerle anılan paylaşımlı ev modeli, son yıllarda özellikle İstanbul ve İzmir gibi kentlerde de yoğun olarak kullanılmaya başlanmış durumda. 

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Paylaşımlı ev temel olarak, yaşayanların bireysel bir ev kültüründense ortak alanların kullanıldığı müşterek bir hayata dahil olmasını sağlıyor. Salon, mutfak ve banyo gibi bölümler ortak kullanıma açıkken evin odaları kiracılar arasında paylaştırılıyor; böylece konut giderleri büyük ölçüde düşürülebiliyor. Bunun yanı sıra, uzun süreli çalışma ve eğitim saatleri sonunda paylaşımlı ev kullanıcıları doğal bir sosyalleşme ortamına sahip oluyor.

    Bireylerin ortak yaşam alanlarını paylaşarak işbirliği içinde yaşamasını sağlayan paylaşımlı ev sistemi dünya genelinde giderek yaygınlaşıyor. Daha çok genç nesil tarafından tercih edilen bu sistem hem konut sahiplerine, hem de kullanıcılarına ayrı ayrı avantajlar sunuyor. Bu nedenle yoğun ilgi gören paylaşımlı ev sisteminin gayrimenkul danışmanları tarafından öğrenilmesi ve uygun gayrimenkul programları ile birlikte kullanılarak müşterilere sunulması gerekiyor. Kullandığı zengin veritabanı ile 3 yıla kadar geçmiş kayıt bilgisine erişmenizi sağlayan Fizbot, dijital gayrimenkul danışmanı olarak bölgenizdeki kullanıcı skalasını analiz etmenizi sağlıyor. Bu şekilde müşteri ihtiyaçlarını en iyi şekilde gözeterek paylaşımlı ev iş modelini etkili şekilde kullanmanıza ve işlerinizi büyütmenize olanak tanıyor.

    Paylaşımlı Evin Avantajları

    Paylaşımlı ev genellikle üniversite öğrencileri, iş hayatına yeni atılanlar, yabancılar ve kısa süreli konaklama ihtiyacı olanlar tarafından tercih ediliyor. Kendi içinde kadın, erkek ve karma olarak ayrılan paylaşımlı evler son yıllarda şu gibi avantajları ile öne çıkıyor:

    • Ev satın alma ya da uzun süreli sözleşme yapmaya gerek kalmaz.
    • Paylaşımlı evler mobilyalıdır, bu nedenle eşya satın almak veya taşımak gerekmez.
    • Ek maliyetler ve riskler bulunmaz.
    • Elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlere ek maliyet ödenmez. Bu tür hizmetler kiraya dahildir.
    • Ev arkadaşları hazır olarak gelir, yorucu olan ev arkadaşı bulma süreci ortadan kalkar.
    • Bu tip evler genellikle kent merkezinde bulunur, bu nedenle konum avantajı vardır.
    • Kaliteli bir sosyal çevre edinme imkanı sunar, bu tip konutlar iş gezileri için sıklıkla kullanıldığından kendi alanından insanlarla tanışma avantajı sağlar.

    Bütün bunlarla birlikte; paylaşımlı ev konsepti, özellikle İstanbul gibi son 10 yılda düzensiz göç alan kentlerdeki konut problemine çözüm olarak da devreye giriyor. Bu sistem sayesinde yoğun şehirlerdeki yüksek kira bedelleri kullanıcılar arasında bölüştürülüyor ve bireysel yaşama oranı azalıyor. Böylece çarpık kentleşme ve plansız yapılaşma gibi problemler önlenmiş oluyor.

    Siz de popüler kentlerdeki paylaşımlı ev projelerini yakından takip etmek ve müşterilerinize sunmak için Fizbot gayrimenkul yazılımı araçlarından faydalanabilirsiniz. Bölge analizini detaylı raporlar halinde sunan Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı sayesinde müşteri yönetimi konusunda uzmanlaşabilirsiniz.

    Gayrimenkul sektöründeki yenilikleri Fizbot emlak CRM platformu sayesinde yakından takip etmek isterseniz, buradan uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir