Pandemi Öğrenciye Ev Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

Pandemi Öğrenciye Ev Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

Ülkemizde her ilde üniversiteler bulunduğundan öğrenciler yükseköğrenimlerini yaşadıkları şehir dışında bir okul tercih ederek tamamlıyorlar. Bu nedenle şehirler okulların bahar ve güz dönemlerinde öğrenci bolluğu yaşıyor. Öğrenciler üniversite okudukları şehirlerde ev tutarak dolaylı yoldan bulundukları bölgelerin ev kira fiyatlarında artış ve azalışa da neden olabiliyor. 

Geçtiğimiz yıldan bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs emlak sektöründe öğrenci evlerinin yaşattığı bu dalgalanmayı olumsuz etkiledi. Sokağa çıkma yasağı ile birlikte okulların uzaktan eğitime geçmesiyle üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu ailelerinin yanına döndü. Yeni yılda şehre yeni öğrenciler gelmedi. Hal böyle olunca evlerini öğrenciye kiraya vermiş ev sahiplerinin aylık gelirleri düştü. Çünkü üniversitelerde online eğitimin başlamasından dolayı kimi öğrenci okullarının bulundukları şehirdeki evlerinden taşınmayı tercih etti.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Ev sahipleri öğrencilerin yokluğundan şikayetçi

    Üniversite şehirlerinde emlak kiralama neredeyse durma noktasına geldi. Ev sahipleri öğrencilerin evlerine dönmesini beklerken, kira fiyatlarını da aşağı çektiler. Bu dönem öğrenci evlerinin kiraları ortalama 400 türk lirasına değin indi. 

    Diğer yandan son aylarda konuşulan okulların açılabileceği ya da hibrit eğitim sistemine geçilebileceği de ihtimaller arasında. Sektör temsilcileri böyle bir durum oluşursa kiraların yüzde 10 ila 15 civarında artabileceğini söylüyor. Bazı yerlerde ise daha şimdiden koronavirüs nedeniyle evlerini kiraya vermek de zorlanan ev sahipleri, öğrenci evlerindeki kiraları arttırdı.

    Emlak piyasasında zor günler yaşanıyor

    

    Öğrenci yoğunluğunun en çok olduğu şehirlerimizden biri olan Eskişehir’de de kiracı öğrenciler ile ev sahipleri karşı karşıya geldi. Pandemi nedeniyle evlerinden tamamen çıkmak isteyen öğrencilerin kontratlarının henüz bitmemiş olması iki tarafı da mağdur etti. 

    Bu yıl bahar döneminde ivedilikle İstanbul olmak üzere kira fiyatlarına da zam geldi. Ev sahipleri üniversiteli öğrencilere ortalamanın iki katı fiyat sundular. Öğrenciler az da olsa pandemide rahatlamanın yaşandığı bu dönem ev tutmak isteseler de ev sahiplerinin yüksek kira beklentisi nedeniyle ev kiralamaktan geri duruyorlar. 

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir