Konutta KDV Düzenlemesi Değiştirildi!

Son dönemde gayrimenkul sektöründe önemli vergi düzenlemeleri yapıldı. 5359 sayılı Cumhurbaşkanı kararı, 1 Nisan 2022 tarihi itibariyle geçerli olacak ve bu tarihten sonra alınacak yapı ruhsatlarını kapsayacak. Peki yeni KDV oranları nasıl hesaplanacak ve konut fiyatlarını etkileyecek mi?

Yenilenen Gayrimenkul KDV Oranları

Ülkemizde 2013 yılından beri yürürlükte olan 5359 sayılı kanunda önemli düzenlemeler yapıldı. Önceki dönemde %1 ile %18 arasında değişen KDV oranları uygulanırken, yeni düzenleme gayrimenkul piyasasındaki mevcut sorunları çözmeye odaklanıyor. Alınan yeni kararlar arasında şunlar bulunuyor:

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    • Net alanı 150 m2’ye kadar olan konutlarda, 2013 yılından beri  farklı kriterlere göre %1, %8 ve %18 gibi değişen oranlar uygulanıyordu. Yeni düzenlemede ise 150 m2’den küçük konutlar için KDV oranı %8’de eşitlendi.
    • Önceki sisteme göre 150 m2’den küçük konutlarda %1 oran uygulanıyordu ve özellikle büyük şehirlerde plansız şehirleşme hızlanmıştı. Yeni düzenlemede bu sorun %8 KDV oranı ile ortadan kaldırılacak gibi görünüyor.
    • Net alanı 150 m2’den fazla olan konutlarda, %18’lik ciddi bir KDV oranı mevcuttu. Yeni düzenleme ile bu konutlarda kademeli oran sistemine geçildi. Buna göre, 150 m2’ye kadar olan kısım %8, geriye kalan alan ise %18 üzerinden değerlendirilecek. Bu düzenleme büyük konut inşaatını teşvik edici nitelik taşıyor.
    • Kentsel dönüşüme giren konutlar için %1’lik KDV oranı korundu, fakat artık sadece 150 m2’den küçük konutlar için geçerli olacak. Diğer konutlarda ise aşan alan için %18 kademeli vergi oranı uygulanacak.
    • Arsa ve arazi teslimlerinde geçerli olan %18’lik oran %8’e düşürüldü ve konut inşaat maliyetlerinin azaltılması amaçlandı.

    Yapılan yeni düzenlemeler gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiriyor. Özellikle Türkiye’de alım-satımı yapılan konutların %98’ini 150 m2 altındaki gayrimenkuller oluşturduğu için güncellenen KDV oranları gelecek fiyatlar açısından büyük önem taşıyor. Dolayısıyla emlak danışmanı olarak piyasanın yenilenen şartlarına hızlı adapte olan gayrimenkul programları kullanmakta fayda var! Siz de çevrenizdeki gayrimenkuller için otomatik fiyat değişim takibi yapan ve işlerinizi büyük ölçüde kolaylaştıran dijital gayrimenkul danışmanı Fizbot ile tanışarak müşteri yönetimi konusunda uzmanlaşabilirsiniz.

    Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Nedir?

    Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, taşınmaz alım-satım işlemlerinde sıklıkla karşılaşılan bir vergi ve buradaki en belirleyici nokta işlemin ticari olup olmaması. Ancak gayrimenkul değer artış vergisinde işlem sayısı ile devamlılık da önemsenen kriterlerden. Dolayısıyla taşınmaz alım-satımı ticari faaliyet olarak yapılıyor ve süreklilik arz ediyorsa vergiye tabi oluyor. Ancak gayrimenkul sahibi kendi taşınmazlarını ticari bir amaç taşımadan ve şahsi ihtiyaçları karşılamak veya servetini korumak amacıyla yapıyorsa, bu durum değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor. Hesaplama ise enflasyon, gayrimenkul alış-satış fiyatı, istisna bedeli gibi farklı unsurlar devreye giriyor. Gayrimenkul danışmanı olarak mevcut KDV oranları ile birlikte, alım-satım yapacak müşteriler için vergiye tabi oranı da doğru hesaplamak gerekiyor. 

    Fizbot gayrimenkul yazılımı sahip olduğu hesaplama ve ilan takip araçları ile müşteri ihtiyaçlarına en kısa sürede yanıt vermenizi sağlar. Sunduğu akıllı veritabanı ile kişiselleştirilmiş bir emlak CRM yazılımına sahip olmanıza yardımcı olur ve bu şekilde gerçek zamanlı verilerle mevcut gereksinimleri birleştirir. Alıcı ve satıcıları zengin ilan takibi sayesinde eşleştiren Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı, gayrimenkul sektöründe yeni fırsatlar yaratmanıza ve alanınızda yetkinlik kazanmanıza destek olur.

    Siz de bu gelişmiş dünyanın bir parçası olmak ve piyasa gereksinimlerini en hızlı şekilde karşılamak için buradan bizimle iletişim kurabilir, dijitalleşen gayrimenkul dünyasına adım atabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir