Gelecekte Teknoloji Gayrimenkul Danışmanlığının Yerini Alacak Mı?

Teknolojinin son yıllardaki hızlı yükselişiyle birlikte pek çok sektörde makineleşmeye bağlı aksamalar başladı. Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojiler özellikle imalat sektöründe insanların yerini alırken, bu yeni gelişmeler ağırlama ve hizmet endüstrilerini de etkiler hale geldi. Günümüzde pek çok kişi, daha da geliştirilmeye hazır teknolojiler karşısında iş kollarına ne olacağını merak ediyor olsa da, gayrimenkul sahası bundan olumsuz şekilde etkilenmeyecek gibi görünüyor. İşte nedenleri!

Neden Teknoloji Gayrimenkul Danışmanlarının Yerini Alamaz?

Bugünün gayrimenkul sahasında teknoloji aktif olarak kullanılıyor. Müşteriler ideal konut aramalarını bile ilk önce ilan siteleri üzerinden gerçekleştiriyor, danışmanlar ise yer gösterme gibi zorunluluklarla neredeyse hiç karşılaşmıyor. Buna rağmen, teknolojinin en azından yakın gelecekte danışmanlık hizmetlerini olumsuz yönde etkilemesi beklenmiyor ve bunun temel sebebi olarak makinelerin beden dili, empati, karşı tarafı anlama, duygulara karşılık verme gibi insana özgü yeteneklerden yoksun olması gösteriliyor.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    İnsan Sezgisi

    Gayrimenkul, teknolojik güncellemelerden gayet olumlu yönde etkilenmeyi başaran nadir sektörlerden biri. Diğer iş kollarında insan gücüne olan gereksinim azalırken, emlak sahasında yaşanan gelişmeler danışman varlığına kötü yönde etki etmedi. Aksine, günümüzde sürdürülebilir bir danışmanlık hizmeti vermek isteyen bütün danışmanların yeni nesil gayrimenkul programları ile iç içe bir iş modeli geliştirmesi şart. Bu şartın temel sebebi ise gayrimenkul sektöründeki insan unsurunun teknoloji ile yeri doldurulamaz nitelikte olması.

    Örneğin; ev satın almak isteyen bir kişi, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin ideal konut hakkında gerçek bir insanla iletişim kurmak ister. Teknoloji bu aşamada sadece oda sayısı, kat bilgisi ve konum gibi filtreleme araçlarıyla süreci hızlandırmaya yarayabilir. Ancak nihai kararı vermede gayrimenkul danışmanının jest ve mimikleri, karşı tarafı ikna yeteneği etkilidir. Bu özellikler ise insani olduğundan yakın gelecekte makineler tarafından uygulanması şimdilik pek mümkün değildir.

    Muhakeme Yeteneği

    Son dönemde geliştirilen teknolojiler sayesinde emlak sektöründe sadece tek tuşla ulaşılan bilginin sınırı neredeyse yok. Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı gibi zengin veritabanı kullanan bir sistemin iş kalitesini artırdığı yadsınamaz bir gerçek. Ancak bütün bu verileri bir araya getirerek yorumlama ve gelecek öngörüleri ile birleştirme insana özgü bir yetenek. Kısaca piyasa takibi yapan, alıcı ve satıcı arasında iletişim sağlayan danışmanlar olmasa elde edilen veriyi düzgün şekilde yorumlamak da pek mümkün olmaz. Bu nedenle teknoloji kullanımı müşteriler için faydalı bilgilerle dolu analizler ve tablolar sunmaya yardımcı olsa da, bu verileri birleştirecek bir danışman olmadan işe yaramaz. 

    Empati

    Gayrimenkul danışmanlarını vazgeçilmez yapan yeteneklerden bir diğeri de empati kurabilme özelliğidir. Şimdilik makineler öğrenebilir olmasına rağmen, bir insan gibi düşünemez veya kendini başka birinin yerine koyamaz. Dolayısıyla ideal fiyat teklifleri verme ve filtreler üzerinden hızlı arama yapma gibi özellikler müşterileri memnun etmek için yeterli değildir. Pazarlık yapabilme, karşı taraf ile duygusal bağ kurma ve kişisel tavsiyeler verme sadece gayrimenkul danışmanlarının yapabileceği bir iştir.

    Teknoloji çalışmalarının hızla devam etmesine rağmen, gayrimenkul danışmanlığı özünü koruyacak gibi görünüyor. Ancak gelecekte var olabilmek için bütün çalışanların dijital gayrimenkul danışmanı araçlarına aşina olması son derece önemli. Danışmanların ellerindeki işleri daha verimli şekilde yürütmelerine imkan tanıyan Fizbot emlak CRM platformu da bu araçlardan biri. Arka planda aralıksız çalışarak piyasa ve fiyat analizleri yapan bu güçlü danışman, vakitten kazandırırken müşteriler için en doğru gayrimenkullerin saptanmasına da yarıyor. 

    İş verimini artıran, müşteri yönetimini kolaylaştıran ve memnuniyet seviyesini artıran Fizbot gayrimenkul yazılımı ile siz de yeni nesil bir hizmet standardına erişebilirsiniz. Bu güçlü platform hakkında daha fazlasını buradan bize ulaşarak öğrenebilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir