Gayrimenkul Satış Süreci Nasıl Yönetilmelidir?

Emlak satışları için listeleme ilanı hazırlamak, ne kadar kolay görünse de aslında üzerine düşünülmesi gereken ve belirli bir ön çalışma isteyen zorlu bir işlemdir. Yüksek satış potansiyeline sahip olmak ise bu adımdan başlamak üzere, pek çok farklı parametreye aynı anda dikkat etmek ve gelişmiş yönetim becerilerine sahip olmak anlamına gelir. Tüm süreç üzerinde kontrol sahibi olmadığınız durumlarda, işler kısa sürede can sıkıcı hale gelebilir veya alıcı-satıcı arasında gerilime neden olabilir. Dolayısıyla satışı en iyi teklifle ve en iyi fiyattan gerçekleştirmek için satış yönetimini optimize etmek önemlidir.

Bu yazımızda, emlak değerlemeden teklif sonlandırmaya kadar, sağlam bir mülk satış süreci için ihtiyacınız olanları listeledik!

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    1. Satış Listeleme

    Emlak satışlarını listelemek için bu adımı 3 ana parçaya ayırabilirsiniz: hazırlık, sahneleme ve tanıtım. Ancak detaylarda boğulmadan ve aynı anda birden fazla mülkü idare etmeye başlamadan önce, gelişmiş bir emlak CRM yazılımından destek almak isteyebilirsiniz. Sonuçta, başarılı satışlar her zaman doğru müşteri yönetimine bağlıdır ve özellikle veri karışıklığı olmaması adına teknoloji kullanımı şarttır. Nitekim, emlak profesyonellerine özel bir dijital gayrimenkul danışmanı olan Fizbot da müşteri ihtiyaçlarını listelemenize ve beklentileri yönetmenize yardımcı olur. Böylece süreci çok daha yapıcı ve organize hale getirerek hızlandırır. 

    Siz de listeleme sürecinde mülke ait bilgi edinme, çevre verilerini inceleme, fotoğraf ve video hazırlama, ilan içeriğini düzenleme adımlarında Fizbot tarafından sunulan CRM platformunu rahatlıkla kullanabilirsiniz.

    1. Değerleme

    Mülk satışlarındaki en kafa karıştırıcı konudeğerlemedir ve her satıcı evini en yüksek fiyattan satmak ister fakat alıcılar da hep en ucuz fiyatı arar. Böyle bir denklemde, belirli bir tarafa yönelmek sizi zararlı çıkarır. Bunun yerine, mülkün gerçek bedelini incelemeniz ve doğru verilere dayanan araştırmalar yürütmeniz gerekir. Bölge analizleri, gelecek potansiyelleri ve daha pek çok konudeğerlemeyi etkiler. Ne kadar fazla veriden faydalanır ve ne kadar fazla nitelikli analiz yaparsanız, satıcıyı ikna etmeniz de o kadar kolay olur. Bu tip bir satış sonucu referans dönüş olasılığınız da fazlasıyla artar.

    Fizbot gayrimenkul yazılımı ile bu süreçte de hız kazanabilirsiniz. Karşılaştırmalı pazar analiz araçlarını kullanarak ideal mülkleri ideal alıcılarla eşleştirebilir ve sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

    1. Pazarlık

    İlanlama vedeğerleme süreçlerinin devamını pazarlık aşaması izler, bu süreçte genellikle alıcı ve satıcı arasında ortak bir anlaşma sağlamanız gerekir. Doğrudan satıcı ile olan iletişimde ise kendi komisyonunuzu ve karşı teklif durumunu gözden geçirmeniz önemlidir. Süreci doğrudan yönettiğiniz durumların tümünde, bu adımın tamamlanması fazla uzun sürmez fakat zaman zaman ikna yeteneğinizden faydalanmanız gerekebilir.

    1. Anlaşmayı Sonlandırma

    Son olarak anlaşan tarafları resmi bir sözleşmeye dökmeniz ve evrakları sunmanız gerekir, fakat mülkü piyasadan kaldırmadan önce son bir inceleme yapmanız faydalı olabilir. Emlak kanunları, tapu yönetmeliği ve diğer resmi evrak hazırlığının da tamamlanmasından sonra bu satışı başarılı portföyünüze dahil etmek için hazır hale gelirsiniz.

    1. Fırsat Yönetimi

    Günümüzde emlak sektöründe hızla büyüyen rekabet, kimi zaman satıcıları kendi mülkünü kendisi satma veya aynı anda farklı emlak ofisleriyle anlaşma yoluna itebiliyor. Bu durumda gelip bir satıcının sizi bulmasını beklemek pek fayda sağlamadığından, doğrudan satıcıya ulaşmanız gerekebilir. Alıcı ve satıcıları ayrı ayrı fırsatlar olarak değerlendiren fırsat yönetim modülleri de tam olarak burada devreye girer ve satış sürecinin bütün aşamalarını adım adım takip etmenize olanak tanır. İlan hazırlığından teklifi sonlandırmaya kadar yapılan bu takip ise size, gelecekte kullanabileceğiniz faydalı performans analizleri olarak geri döner. Aynı zamanda mevcut satış içindeki hangi adımın daha iyi yönetilebileceğine dair fikir edinmenizi sağlar.

    Siz de Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı araçlarına başvurarak satış sürecinin her adımında profesyonel hamleler yapmak istiyorsanız, buraya tıklayabilirsiniz!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir