Ev Satarken Ödenecek Masraflar Nelerdir?

Ev satışı genel olarak mülk sahibi için gelir artırımı anlamına gelse de fazlasıyla yorucu ve zorlu bir süreç olabilir. Satışları hızlandırmak ve mülkün kısa sürede alıcıları cezbetmesini sağlamak için çeşitli masrafların yapılması gerekebilir. Alıcı tarafın ise mülk bedeline ek olarak pek çok belge ve resmi işlem için cebinden harcama yapması lazımdır. Kimi zaman aynı durum ev sahibi için de söz konusudur. Bu nedenle bir hayli zahmetli olan konut satışından önce ne gibi masrafların çıkacağını bilmek ve buna göre hazırlık yapmak, sürecin çok daha iyi planlanmasına yardımcı olur. Ayrıca bir gayrimenkul danışmanı olarak geleceğe dönük kalıcı referanslar edinmeniz anlamına gelir.

  1. Tadilat Giderleri

Çoğu mülk sahibi konutu yenilemeden satışa çıkarmak ister fakat özellikle yapılacak ufak tefek yenilemeler hem satış işlemlerinin hızlanmasına hem de konut değerinin artmasına yardımcıdır. Bu nedenle müşterilerinizi çevrenizdeki benzer ilanların durumu hakkında bilgilendirerek yenileme için bütçe ayırması konusunda uyarabilir, yapılacak ön masraflara göre konut için yeni bir fiyatlama sunabilirsiniz. Evini hızlı şekilde satmak ve daha fazla kar elde etmek müşterilerinize kendi ceplerinden yapacakları bu harcamaların satış sırasında avantaj olduğunu hatırlatabilirsiniz.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    1. Tapu İşlem Masrafları

    Ev satış sürecindeki başlıca masraflardan olan tapu giderleri, devir için alıcı ile satıcı arasında yapılan işlemleri kapsar. Bu aşamada her iki tarafın tapuya başvurması gerektiğinden belirli bir harç bedelinin ödenmesi gerekir. Kimi zaman taraflar arasında yapılan anlaşmaya bağlı olarak bu masrafların tümü alıcı tarafından ödenebilir ancak yine de satıcı tarafın her ihtimale karşı hazırlıklı olmasında fayda bulunur.

    1. Gelir Vergisi

    Satış işlemlerinde en çok atlanan konulardan olan gelir vergisi, mülk sahibini ilgilendiren bir konudur ve bu nedenle her danışmanın süreç öncesinde müşteriyi bu konuda bilgilendirmesi önerilir. Gelir vergisi her satış için geçerli olmadığından kimi zaman ek masraf ödenmesi gerekmez fakat satışa hazırlanan konut 5 yıl içinde farklı bir alım-satım işlemi geçirmişse gerekir. Söz konusu ödeme ise %35’e kadar varabilir ve bu tip hesaplamalarda gayrimenkul programları kullanmak faydalı olabilir.

    1. Noter Giderleri

    Tıpkı tapu masrafları gibi her satış işleminde ödenmesi gereken temel giderlerden bir diğeri de noter masraflarıdır. Mülk sahibinin ilgili işlem için tapuda bulunamayacağı durumlarda kendi adına vekaletname vermesi gerekir. Bu durumda ise noter masrafına ek olarak vekalet masrafının da ödemesi satıcı tarafından yapılmalıdır.

    1. Emlakçı Komisyon Bedeli

    Satıcı ve alıcı arasındaki iletişimi kuran, mülk sahibini konut fiyatı ve çevredeki ortalama bedeller hakkında bilgilendiren gayrimenkul danışmanları, tamamlanan her işlemden belirli bir pay hak eder. Yasal bir bedel olan komisyon ödemesi alıcı ve satıcı tarafından eşit oranda yapılır fakat tarafların anlaşması halinde bu ödeme tek bir tarafı da ilgilendirebilir. Sürecin daha kolay ve sorunsuz şekilde sürdürülmesini sağlayan emlakçılara ödenen emlakçı komisyon bedeli ise %4 + KDV (%18) şeklinde hesaplanır.

    Uzman bir gayrimenkul danışmanı olarak müşterilerinizi konut satışında çıkabilecek ek masraflar hakkında bilgilendirmeniz gerekir. Emlakçı komisyon bedeli de dahil olmak üzere hangi tür ödemelerin yapılacağını önceden bilmek hem karşı tarafın size olan güvenini artırır hem de beklenmeyen işlemlerin ortaya çıkmasını engeller. Konut satışının her anında hizmetlerinize hız kazandıran Fizbot gayrimenkul danışmanı yazılımı ise sürecin sorunsuz şekilde ilerlemesine yardımcı olur.

    Siz de yeni nesil dijital gayrimenkul danışmanı Fizbot dünyasına katılarak gayrimenkul sahasındaki trendleri yakından takip etmek isterseniz, bize buradan ulaşabilirsiniz.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir