Emlak Danışmanlığı MYK Sınav Tarihleri 2022

Kamu kurumları tarafından yayınlanmış olan çeşitli yönetmelikler, pek çok sektör için mesleki yeterlilik belgelerini zorunlu kılmış durumda. Yani artık hemen hemen tüm meslek sahipleri işlerini yapmaya devam edebilmek için yetkinliklerini kanıtlamalı. Söz konusu durum gayrimenkul sektörü için de geçerli. Nitekim emlak danışmanı olmak için de bir mesleki yeterlilik sınavına girmek gerekiyor. Peki emlak danışmanlığı sınavı nedir, nasıl başvurulur ve sınav tarihleri ne zaman? 

Emlak Danışmanlığı Sınavı Nedir?

Taşınmaz ticareti yapmak ya da alım satım ve kiralama işlemlerine aracılık etmek isteyen herkes bir mesleki yeterlilik belgesi almakla yükümlüdür ve söz konusu belgeyi almaya hak kazanmak için emlak danışmanlığı sınavına girmek gerekir. Yani artık bu işi yapabilmek için öncelikle yetkinliğinizi kanıtlamalısınız! Konuyla ilgili olarak Mesleki Yeterlilik Kurumu bir açıklama yaptı ve açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Tapu kütüğüne kayıtlı olsun ya da olmasın taşınmaz alım satımı ve kiralanması ile tapu işlemlerine aracılık eden, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmeti veren gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetlerini düzenlemek amacıyla hazırlanan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği 05.06.2018 tarihli 30442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

    Buna göre 05.06.2018 tarihinden itibaren ilgili yönetmeliğin 6. Maddesinin (d) bendi uyarınca  Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması, ayrıca yine ilgili yönetmeliğin 10. Maddesinin 1. Fıkrası uyarınca İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinden birine sahip olmaları zorunlu hale getirilmiştir.”

    Söz konusu sınav, yetkili sınav ve belgelendirme kuruluşları tarafından yapılıyor. Dolayısıyla siz de bir emlak danışmanı olmak istiyorsanız, emlak danışmanlığı sınavı ile ilgili yapılan açıklamaları ve sınav tarihlerini takip etmenizde fayda var! Elbette alanınızda başarılı olmak için yalnızca bir mesleki yeterlilik belgesi yeterli olmaz. Başarı için yeteneklerinizi geliştirmeniz, değişen dünyaya adapte olabilmek için dijital yetkinliğinizi artırmanız ve gayrimenkul programları kullanmanız önemlidir. 

    Bu alanda bir gayrimenkul yazılımı ve dijital asistan olarak görev yapan Fizbot; otomatik ilan takibi, fiyat değişim bilgileri ve ilanlar ile alıcıları otomatik eşleştirme başta olmak üzere çok çeşitli özellikler sunar. Bu sayede alıcılara ve satıcılara en kaliteli hizmeti vermenize yardımcı olur. Siz de müşterilerinize kaliteli bir hizmet vermek ve kendinizi üst düzey bir dijital gayrimenkul danışmanı haline getirmek isterseniz, hemen bizim iletişime geçebilirsiniz.

    Emlak Danışmanlığı Sınavına Nasıl Başvurulur?

    Emlak danışmanlığı sınavı için bireysel başvurular CTR (Mesleki Yeterlilik Merkezi) üzerinden yapılır. Başvuru basamaklarını tamamlamak için izlemeniz gereken adımların şöyle bir listesini yaptık:

    • Hangi meslek için (emlak danışmanlığı ya da sorumlu emlak danışmanlığı) belge almak istediğinizi belirleyin,
    • Başvuru formunun çıktısını alın ve eksiksiz olarak doldurun,
    • Sınav için belirlenmiş olan ücreti CTR hesabına ödeyin,
    • Formun ıslak imzalı halini, 1 adet kimlik fotokopisini, banka dekontunu ve başvuru ekranında belirtilen diğer tüm evrakları tamamladıktan sonra bireysel başvuru noktalarına posta yoluyla ya da elden teslim edin.

    Başvuru süreciniz tamamlandıktan sonra başvurunuz belli kriterler doğrultusunda CTR tarafından incelenir. Eksik ya da yanlış olan bilgi ve belgeler mevcutsa, başvuru sahibi ile iletişime geçilerek yanlışların düzeltilmesi ya da eksik belgelerin tamamlanması sağlanır. Başvuru kabul edildikten sonra ise sınav süreci başlar. Eğer siz de tüm bu süreçleri tamamladıysanız, CTR sizin için bir sınav programı belirler ve size bunu bildirir. Peki emlak danışmanlığı sınavı nasıl gerçekleşir?

    Emlak danışmanlığı sınavı yazılı sınav ve performans (uygulama) sınavı olmak üzere iki farklı aşamadan oluşur. Sınavı geçebilmeniz ve mesleki yeterlilik belgesi alabilmeniz için iki aşamada da başarılı olmanız gerekir. Eğer iki aşamayı da başarıyla tamamlarsanız, 5 yıl süreyle bir mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanırsınız. Bu süreçte Fizbot gibi emlak CRM yazılımları ile yeteneklerinizi geliştirmeyi unutmayın!

    Emlak Danışmanlığı Sınav Tarihleri

    Emlak danışmanlığı sınavına girebilmek için öncelikle başvurunuzun onaylanması gerekir. Başvurunuz incelendikten ve onaylandıktan sonra CTR size bir bildirim gönderir. Bu bildirimde sınav tarihiniz ve konum bilgileri yer alır. 

    Siz de büyüyen ve gelişen gayrimenkul sektörü içerisinde yerinizi almak için, yeteneklerinizi geliştirmenize katkı sağlayacak gayrimenkul danışmanı yazılımı fizbot ile tanışın. Sınavı beklerken fizbot ile müşteri portföyünüzü geliştirmeye şimdiden başlayın!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir