Avrupa’da Kira Enflasyonu Neden Önlenemiyor?

Avrupa’da 2010 yılından beri hızla artan kira fiyatları Covid-19 pandemisinden sonra zirveye oturmuş durumda. Gayrimenkul marketinde yaşanan değişiklikler nedeniyle ev sahibi olmanın eskiye oranla bir hayli zor olduğu bir ortamda, kira fiyatlarındaki artış trendi günümüzde de sürüyor ve uzun vadede engellenemezse daha ciddi bir krize neden olacağı düşünülüyor. Peki AB’yi yakından etkileyen kira enflasyonunun arkasında hangi nedenler bulunuyor?

Avrupa Gayrimenkul Piyasasına Genel Bakış

AB emlak piyasası 2010 yılından beri düzenli olarak değerleniyor ve bu durum hem kiralık hem de satılık konut fiyatlarını etkiliyor. Kira fiyatlarının son 10 yılda %17 arttığı piyasada konut bedelleri %45’den fazla yükselmiş durumda ve bu nedenle konut satın almak artık pek çok Avrupalı için uzak bir hayalden başka bir şey değil. Ancak Avrupa’daki kiralık ve satılık ev fiyatları özellikle pandemiden sonra abartılı şekilde ivmelenmeye başladı. Covid-19 sırasında insanların eve kapandığı, uzaktan çalıştığı bir senaryo vardı ve bu sırada bankalar tarafından sunulan ultra düşük faizler daha çok insanı uzun vakit geçirmeye yönelik geniş ve ferah evler almaya yöneltti. Ev satın almak için en elverişli fırsat döneminin geride kalması ile birlikte ise genel olarak kiralamanın popüler olduğu Almanya gibi Avrupa ülkelerinde bile satılık konutlara olan talep daha da arttı ve global kriz ortamında kira fiyatları hızla yükselmeye başladı. Covid-19 etkilerinin Avrupa ekonomileri üzerindeki etkisi azalmış olmasına rağmen 2022 ilk çeyreğinde kiralar %1,4, konut fiyatları ise %10,5 artış gösterdi. 

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Avrupa’da Kira Fiyatları Neden Artıyor?

    AB’nin son dönemde yaşadığı kira artış krizinin arkasında pek çok sebebin olduğu düşünülüyor. Her ne kadar kiralar satılık konut fiyatlarına kıyasla daha düşük oranda artmış olsa da sorunun temel kaynaklarından biri olarak konut fiyatlarındaki aşırı değerleme gösteriliyor. Genel olarak Avrupa kira krizinin önlenememesi ise özellikle şu nedenlerden kaynaklanıyor:

    1. Pahalı Evler

    AB’deki 27 ülkeden 24’ünde 2010’dan beri konut maliyetlerinde artış yaşanıyor ve bu durum fiyatlamaya olumsuz şekilde yansıyor. Ayrıca kriz ortamındaki fahiş fiyatlar da konut bedelinin kontrolsüz olarak artmasına neden oluyor. Bu durum ise kira krizi ile sonuçlanıyor.

    1. Eksik Enflasyon Hesaplaması

    Avrupa Merkez Bankası’nın gündemindeki konulardan biri de enflasyon oranı hesaplamalarında kiraların dikkate alınmasına rağmen konut fiyatlarının hesaplama dışında bırakılıyor olması. Dolayısıyla hesaplanan enflasyonun bilinenden daha düşük olduğu tahmin ediliyor ve bu nedenle tüketici masrafları yukarı taşınırken kira artışları iyi kontrol edilemiyor. Faiz artırımların yapılmasıyla birlikte dengelenen bir enflasyonun ise piyasayı biraz düşürebileceği tahmin ediliyor.

    1. Yaşam Maliyetleri

    Avrupa’nın 10 yıldan fazladır düzenli olarak karşılaştığı kira artışı, artan enflasyon nedeniyle hızlanan enerji krizinden de kaynaklanıyor. Talebin ve tüketimin arttığı genel görünümde özellikle aile bütçeleri baskıyla karşılaşıyor. Yaşam maliyetlerinin ve asgari ücretlerin bütün dünyadaki hızlı artışı, mülk sahibi olmayı zorlaştırdığından bedellemeyi yükseltiyor ve genel bir kira krizi doğuruyor.

    Kiralardaki aşırı fiyat artışı sadece Avrupa’nın değil, Türkiye’de dahil olmak üzere bütün dünyanın yaşadığı genel bir sorun. Kriz ortamında emlak sektöründeki fırsatları zamanında yakalamak ve mevcut portföyü en ideal fiyatlarla sunmak ise gayrimenkul danışmanları için son derece önemli. Bu nedenle Türkiye ve Avrupa gayrimenkul piyasasının takip eden danışmanlar, müşteri yönetimi ve fiyat takibi konusunda uzman bir yazılım olan Fizbot’u kullanmayı tercih ediyor.

    Siz de zengin veritabanı ile emlak sektöründeki anlık fiyat değişimlerini yakından izleyeceğiniz Fizbot gayrimenkul yazılımı için buraya tıklayabilirsiniz.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir